Идва ли краят на отрицателните лихвени проценти?

Начало » Идва ли краят на отрицателните лихвени проценти?

ЕЦБ повиши основните лихвени проценти за първи път от 11 години

На 21.07.2022, в рамките на заседание на управителния съвет на Европейската Централна Банка, беше взето решение за увеличаване на основните лихвени проценти. ЕЦБ е институцията, явяваща се централизирана банка за 19-те страни, членки в Еврозоната. Ръстът се разглежда като антикризисна марка. С действието се цели овладяването на инфлацията в съюза, която достигна нива от 8.6% на годишна база. Обявеното повишение на водещата лихва е с 0,5%, въпреки че първоначалната заявка беше за двойно по-малък скок.

„Управителният съвет отсъди, че е подходящо да направи по-голяма първа стъпка в политиката за нормализиране на лихвите, отколкото бе сигнализирано на предишното заседание“, заяви президентът на ЕЦБ Кристин Лагард.

Повишаване на основните лихвени проценти
ЕЦБ повиши основните лихвени проценти

Промяната ще влезе в сила от 27.07.2022 и референтната лихва по депозитите на търговските банки ще стане 0%. За пръв път от повече от десетилетие, тя няма да бъде с отрицателна стойност. Лихвата по седмичните и всекидневните аукциони също се увеличава с 50 базисни пункта до съответно 0,50% и 0,75%. Очаква се още едно повишение на нивата след заседание на УС на ЕЦБ през септември.

Как ще се отрази нарастването на основната лихва върху цената на кредитирането за крайния потребител? Независимо дали говорим за банково кредитиране или финансиране от фирми за бързи кредити, тепърва предстои да видим.

Нов финансов инструмент в защита на уязвимите икономики

С цел смекчаване на ефекта от по-високите цени на кредитирането при задлъжнели икономики, ЕЦБ въвежда нов финансов инструмент – Transmission Protection Instrument (TPI). Чрез него ЕЦБ може да оказва подкрепа, като купува държавни облигации в случай на необосновани отклонения в цената на кредитирането. Чрез този механизъм се очаква да бъдат неутрализирани евентуални спекулативни атаки върху дълговете на съответните държави. Без да бъде споменато името на Италия, става ясно, че задълбочаващата се политическа криза повишава вероятността новият механизъм да бъде използван именно там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!