Нови правила при кандидатстване за онлайн кредити

Начало » Нови правила при кандидатстване за онлайн кредити

Какви промени в закона за потребителския кредит предвиждат народните представители?

Българските депутати твърдят, че в момента процесът по теглене на онлайн кредити не е напълно безопасен. Поради тази причина смятат, че договорите за онлайн заеми трябва да се подписват с квалифициран електронен подпис. Така могат да бъдат идентифицирани по-категорично клиентите на дадените банкови или небанкови институции. Такъв законопроект е внесен в Народното събрание и очаква разглеждане и евентуално одобрение.

Депутатите смятат, че кредитът трябва да бъде „в писмена форма, на хартия или друг траен носител“. Писмената форма се смята за спазена, ако е съставен електронен документ, съдържащ електронно изявление. Така електронният документ е приравнен по правни последици на писмения, посочват вносителите на предложението за промяна в закона за потребителските кредити.

Жена попълва лични данни в заявка за онлайн кредит

Те заявяват, че с дигитализацията, желанието на потребителите да сключват подобни сделки става все по-голямо. Това се дължи на факта, че този вид услуга дава много повече бързина и удобство.

Основни заплахи за онлайн сигурността на потребителите

С удобствата, които дава дигиталната среда, обаче идват и заплахите за сигурността на нашите лични данни. Все повече зачестяват измамите и нередностите в интернет пространството.

Главният проблем при електронните документи е безспорното установяване на самоличността на автора. Тази сфера може да даде поле за доста измами, свързани с представянето на даден потребител за чуждо лице. Друг проблем е, че информацията не е защитена до такава степен и има възможност да стане достояние на трети лица, които да злоупотребят с нея.

Най-уязвими в случая са потребителите, в частност кредитополучателите, които вземат своя кредит онлайн – през сайтовете на различни финансови институции. Основната причина за това е, че нивото на сигурност в мрежата не винаги е най-високо.

Честа практика е банкови и небанкови финансови институции да имат платформа за кандидатстване, одобрение и подписване на договор изцяло онлайн. Това дава повече възможности за извършване на нередности, както от самите потребители на онлайн кредити, така и на трети лица или хакери.

В повечето случаи в общите условия по договора за кредит е написано, че изявлението на страните чрез имейл или електронната платформа на дадената финансова институция се приема за подпис.

Съветваме ви винаги да внимавате, когато предоставяте личните си данни, както и да проверявате колко добре защитен и сигурен е един сайт. Не забравяйте, че опасностите в мрежата са много и колкото и бързо, удобно и лесно да се случват нещата през нея, винаги има и рискове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!