Нови правила при кандидатстване за онлайн кредити

Начало » Нови правила при кандидатстване за онлайн кредити

Какви промени в закона за потребителския кредит предвиждат народните представители?

Българските депутати твърдят, че в момента процесът по теглене на онлайн кредити не е напълно безопасен. Поради тази причина смятат, че договорите за онлайн заеми трябва да се подписват с квалифициран електронен подпис. Така могат да бъдат идентифицирани по-категорично клиентите на дадените банкови или небанкови институции. Такъв законопроект е внесен в Народното събрание и очаква разглеждане и евентуално одобрение.

Депутатите смятат, че кредитът трябва да бъде „в писмена форма, на хартия или друг траен носител“. Писмената форма се смята за спазена, ако е съставен електронен документ, съдържащ електронно изявление. Така електронният документ е приравнен по правни последици на писмения, посочват вносителите на предложението за промяна в закона за потребителските кредити.

Жена попълва лични данни в заявка за онлайн кредит

Те заявяват, че с дигитализацията, желанието на потребителите да сключват подобни сделки става все по-голямо. Това се дължи на факта, че този вид услуга дава много повече бързина и удобство.

Основни заплахи за онлайн сигурността на потребителите

С удобствата, които дава дигиталната среда, обаче идват и заплахите за сигурността на нашите лични данни. Все повече зачестяват измамите и нередностите в интернет пространството.

Главният проблем при електронните документи е безспорното установяване на самоличността на автора. Тази сфера може да даде поле за доста измами, свързани с представянето на даден потребител за чуждо лице. Друг проблем е, че информацията не е защитена до такава степен и има възможност да стане достояние на трети лица, които да злоупотребят с нея.

Най-уязвими в случая са потребителите, в частност кредитополучателите, които вземат своя кредит онлайн – през сайтовете на различни финансови институции. Основната причина за това е, че нивото на сигурност в мрежата не винаги е най-високо.

Честа практика е банкови и небанкови финансови институции да имат платформа за кандидатстване, одобрение и подписване на договор изцяло онлайн. Това дава повече възможности за извършване на нередности, както от самите потребители на онлайн кредити, така и на трети лица или хакери.

В повечето случаи в общите условия по договора за кредит е написано, че изявлението на страните чрез имейл или електронната платформа на дадената финансова институция се приема за подпис.

Съветваме ви винаги да внимавате, когато предоставяте личните си данни, както и да проверявате колко добре защитен и сигурен е един сайт. Не забравяйте, че опасностите в мрежата са много и колкото и бързо, удобно и лесно да се случват нещата през нея, винаги има и рискове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи до 5000 лева за срок до 24 месеца
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!