Повече отпуснати бързи кредити, по-малко върнати

Начало » Повече отпуснати бързи кредити, по-малко върнати

Преглед на пазара

Нарастваща тенденция в сектора на бързите кредити отчита БНБ за първото тримесечие на годината. В края на периода централният регулатор отчита над 15% увеличение на годишна база при отпуснатите към домакинствата кредити. Общият размер на кредитирането в сектора достига 2.743 млрд. лева, като спрямо края на 2021 година увеличението е в размер на 125 млн. лева.

Паралелно с отчетения ръст при кредитирането, БНБ отчита ръст и при размера на необслужваните кредити, като лошият портфейл достига 288 млн. лева в края на първото тримесечие на 2022. Независимо, че се наблюдава понижение с около 2% спрямо нивата на лошите бързи кредити отпреди 1 година, само в първите три месеца е натрупан нов просрочен дълг в размер на 5 млн. лева. За какво теглим бързи кредити всъщност?

За какво теглим бързи кредити?

графики, показващи нарастващ тренд

Данните за структурата на вземанията показват, че домакинствата ползват предимно потребителски кредити. Размерът на отпуснатите достига 2.6 млрд. лева като делът им е  95% от общия портфейл. Краткосрочните потребителски кредити, известни като бързи кредити често се използват като заместител на забавени възнаграждения. Също така балансират месечния бюджет в месеците, в които традиционно разходите на домакинствата са по-големи.

Жилищните кредити в сектора са с общ размер от 34 млн. лева към края на разглежданото тримесечие. Те отбелязват близо 8% ръст, спрямо същия месец от предходната година. Ръстът за първите три месеца на 2022 година е под 1%. Това е и причината относителния дял на жилищните кредити в общите вземания да намалява с 0.1% на годишна база.

Защо изплащаме трудно бързите кредити?

Най-честите причини за затруднено изплащане остават резки промени в икономическата среда (съкращения, фалити), които водят след себе си прекъсване в дохода на домакинствата, както и недооценяване на възможностите при теглене на потребителски заем. При неправилна преценка на разполагаемите средства често се оказва, че изплащането е непосилна задача и кредитът става необслужван.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!