Ипотечен заем – Какво трябва да знаеш?

Начало » Ипотечен заем – Какво трябва да знаеш?

В 21 век кредитите са основна част от нашата икономика. Много голяма част от потребителите са вземали заеми. Едни вземат заем, за да си закупят желаното жилище, други, за да започнат собствен бизнес, трети просто, за да запълнят дупките в бюджета си. За различните нужни на потребителите са създадени различни видове кредитни продукти. Кредитите се делят на потребителски заеми и фирмени кредити, целеви и нецелеви, такива с обезпечение и такива без. Днес ще ти разкажем, за един от популярните продукти на пазара, а именно ипотечен заем.

Ипотечен заем - къща и монети

Ипотечен заем – Какво представлява?

Ипотечен заем- това е вид кредит, който е гарантиран (обезпечен) с недвижим имот. Срещат се основно два вида такива кредити обезпечени с имот. Те са:

Ипотечен заем – като обезпечение се предлага имот, който вече е собственост на потребителя. Когато едно лице иска да изтегли голяма сума, но няма достатъчно добра кредитоспособност или пък е с влошена кредитна история, кредитната компания може да му предложи друг вариант. За да вземе желания заем клиента трябва да ипотекира (заложи)­ свое недвижимо имущество. Този вид заем е рисков, понеже ако потребителят не плаща редовно вноските по своя заем, кредитната институция може да отнеме неговия имот.

Жилищен заем – като обезпечение се приема имотът, който се закупува и обикновено това е жилище. Много хора в днешно време теглят такъв кредит, понеже съществува схващане, че е по-изгодно да изплащаме заем и след това имотът да бъде наш, отколкото да плащаме наем години наред. За да се възползваш от такъв заем обаче е нужно да знаеш, че и възрастта ти е важна. Повечето банки и небанкови институции отпускат ипотечен заем на клиенти, които да могат да го изплатят преди да се пенсионират. Когато кандидатстваш за ипотечен или жилищен кредит трябва да знаеш, че финансовите институции отново проучват твоята кредитоспособност, както и кредитната ти история. По ипотечен кредит също може да ти бъде изискан поръчител.

Как да кандидатстваш?

Повечето банки и част от небанковите финансови институции предлагат ипотечен заем. Нужно е да проучиш добре всички оферти и подробности, за да направиш най-информираното решение. Разбери какъв е ГПР (годишен процент на разходите). В ГПР са включени не само лихвите по кредита, а и всички, такси и комисионни. Разбери какви документи ще са ти нужни и си отдели време да ги събереш. Въоръжи се с търпение, понеже сдобиването с ипотечен или жилищен кредит, обикновено е бавен процес.

Изгодни ли са ипотечните заеми?

Един ипотечен заем може да е изгоден стига да пресметнеш всичко добре и да бъдеш разумен. Освен да проучиш детайлите е нужно и да прочетеш договора си добре. Бъди наясно, че ако си ипотекирал жилището си и не погасяваш вноските си, има реален шанс да го изгубиш. Направи си списък с въпроси и ги задай на кредитния консултант, който те обслужва. В случай, че изпитваш затруднения с изплащането на кредита, те съветваме да ги обсъдиш отново с фирмата кредитор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!