5 Съвета как да планираш финансите си през лятото

Начало » 5 Съвета как да планираш финансите си през лятото

Всеки сезон е свързан със специфични разходи. Есента изпращаме децата на училище и трябва да ги подготвим добре, зимата харчим за отоплението на дома ни, а лятото обикновено даваме най-много средства за почивка и ремонт. Планирането на разходите е важна част от изготвянето на бюджета. Статистиките сочат, че когато планираме постигаме повече от целите си. Ако нямаш ясен план има голям шанс средствата ти да отидат за ненужни и емоционални покупки. Ето няколко съвета как да планираш финансите си ефективно.

1. Как да планираш финансите си като си поставиш лимити?

Сметни каква сума ще ти е нужна да постигнеш определената от теб цел. След това задели нужната сума. Ако планираш почивка, можеш да резервираш предварително място за нощувка, както и да си намериш самолетни билети на изгодни цени. Разгледай и сайтовете, които предлагат оферти с намаления. Премахни абонаментите, които не ползваш и ограничи ненужните харчове.

2. Следи цените

За съжаление цените на основните стоки и услуги се покачват ежемесечно. За да ти е изгодна лятната почивка можеш да спестиш от някои стоки. Например, вместо да си купуваш нови дрехи от мола, можеш да посетиш магазините за дрехи втора ръка. Там често се продават запазени дрехи, такива с етикети или маркови облекла на ниски цени. Друго, което можеш да направиш е да си извадиш карта за отстъпка от супермаркета и да следиш кога има намаления. Ако имаш достатъчно налични средства можеш да си купуваш артикули извън сезона. Поради ниското търсене цените са по-добри извън периодите на масово търсене. Ако се чудиш как да планираш финансите си по най-добрия начин започни да мислиш за изгодни начини отрано.

как да планираш финансите си, жена гледа към дъжд от пари

3. Не разчитай само на спестявания

Спестяванията ни малко по малко се поглъщат от инфлацията. За това много хора се насочиха към инвестирането като допълнителен метод за финансиране. Инвестициите в акции, злато и криптовалути стават все по-популярни с времето. При тях печалбата не е сигурна, но пък е по-добре да имаш шанс да удвоиш парите си отколкото да ги изхарчиш за вечер в някое заведение например.

4. Вземи пари на заем

Вземането на кредити се превърна в един от основните начини за финансиране на българите. Това е така поради ниските доходи, които получаваме. Когато не можем да спестим, а искаме да реализираме целите си теглим кредит. Но изгодно ли е наистина да вземем пари на заем? Отговорът е зависи. Понякога вземането на заем не е добра идея, но друг път може да ни помогне дори да спестим. Трябва обаче да си внимателен. На пазара е пълно с банкови и небанкови финансови институции и не всяка от тях предлага изгодни продукти. Ако решиш, че нямаш друг избор освен тегленето на заем, си направи проучване. Разучи кои са най-добрите фирми на пазара, какви са техните условия и имат ли промоционални оферти.

5. Вземи данъчни облекчения

Държавата ни предоставя данъчни облекчения, които могат да подкрепят бюджета ни. Ако имате деца, можете да се възползвате от данъчни облекчения за тях. Също така с новите промени данъчните облекчения могат да се ползват и през годината, което е един начин, по който да подкрепите бюджета си през лятото. Влезте на сайта на националната агенция по приходите и разберете как можете да се възползвате от данъчни облекчения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!