Как да управляваме парите си по време на криза?

Начало » Как да управляваме парите си по време на криза?

В момента световната икономика отново е в криза. Инфлацията е висока, а доходите ни остават същите. В такива времена се опитваме да запазим финансовата си стабилност, но едновременно искаме да реализираме мечтите и целите си. Много потребители започват да теглят заем след заем, но това ли е единствената възможност за справяне със ситуацията? Как да управляваме парите си по време на финансова криза? Прочети нашите съвети по тази наболяла тема.

Повиши финансовата си грамотност

Твоите лични финанси включват приходите и разходите ти, както и начина по който ги управляваш. За да можеш да боравиш правилно с парите си е нужно да знаеш по какъв начин работят те. Чети книги, гледай видеа и не спирай да се ограмотяваш финансово. Важно е да знаеш разликата между пасив и актив. Колкото повече знаеш, толкова по-добре можеш да управляваш парите си.

Заделяй част от парите си

Дори приходите ти да са ниски е добре да отделяш малка част от тях за спестявания и/или инвестиции. Опитай да не купуваш толкова много вещи от които нямаш нужда. Вместо това спестявай за черни дни. Ако пък предпочиташ да инвестираш, поинтересувай се от финансовите пазари и как работят те. Инвестициите в акции, злато и криптовалути в момента са доста актуални. Въпреки това те съветваме да не теглиш пари на заем онлайн, за да инвестираш. Трябва също да имаш предвид, че инвестирането не ти гарантира сигурна печалба.

Вземай кредит само ако можеш да го върнеш

Голяма част от българите теглят заеми. Някои потребители вземат заеми от банки, а други предимно от фирмите за бързи кредити. Съветваме те да теглиш кредити само ако очаквах добри приходи в бъдещето. Не вземай кредити, когато си на ръба на възможностите си. Просрочията по заемите ти могат да доведат до натрупване на наказателни лихви, лоша кредитна история или в най-лошият – запор на сметката ти.

мъж и жена държат торби с покупки

Ползвай намаления

Харчим толкова много за ненужни покупки. Под влиянието на постоянните реклами постоянно ни се иска да купуваме още и още. Опитай да си извадиш карти за намаления от местата в, които пазаруваш. Също така виж какво се предлага в магазините за вещи и дрехи втора употреба преди да харчиш големи суми в мола. Понякога една по-евтина вещ може да стои също толкова добре на интериора в дома ти. Можеш също така да използваш сайтове за сравнение на цени. Така ще си наясно от къде можеш да пазаруваш най-изгодно.

Инвестирай в себе си

Когато мислим как да управляваме парите си е добре да започнем от себе си. Никой не може да ти отнеме придобитите знания и умения. За това е добре колкото се може по-рано да инвестираш в образованието, здравето и бъдещето си. Когато имаш налични средства ги влагай в образование и курсове. Колкото повече умения имаш толкова по-конкурентен ще си на трудовия пазар. Реши здравословните си проблеми навреме. Можеш също така да си направиш здравна застраховка или застраховка живот. Пенсионните фондове също са добра инвестиция в бъдещето ти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!