Българите често вземаме кредити за автомобили, но разумно ли е това?

Начало » Българите често вземаме кредити за автомобили, но разумно ли е това?

През 2023 година повечето хора притежават някакъв вид превозно средство. Най-често това е автомобил. Той улеснява живота ни, като ни спестява време. Много по-удобно, приятно и бързо е да се придвижваш с кола, отколкото с градски транспорт. Не е нужно да се съобразяваш с графика на автобуса или тролея, както и да пътуваш с толкова други непознати хора. Да имаш автомобил, обаче е и нещо скъпо. Повечето от нас искат да имат собствена кола. Въпреки това не всеки може да си позволи да има свой автомобил и по тази причина много потребители избират да използват кредит или лизинг.

Разумно решение ли е да закупиш автомобил с пари на заем?

Потребителите в България често вземат кредит за ремонт на автомобила си, но се предполага, че да закупиш кола с бърз заем ще е трудно или неизгодно. Това е така понеже небанковите финансови институции отпускат сравнително ниски суми. Обикновено можеш да вземеш лесен кредит до 8000лв.

Освен да закупиш кола е нужно и сериозно да я поддържаш. Нужно е да имаш зимни и летни гуми, да сменяш маслата, да посещаваш автомивка. Да не говорим за всички такси и данъци, които е нужно да плащаш през кратки периоди от време. Винетка, гражданска отговорност, годишен технически преглед и данъци са само част от разходите по един автомобил. Когато добавим и повредите причинени от лошата пътна инфраструктура в страната ни, както и  факта, че караме предимно коли втора ръка – положението става трудно. Нужно е да отделяш голяма част от приходите си за колата.

Обикновено предвиждаме разходите по поддръжка на автомобила, но повредите ни сварват неподготвени. Когато се появят проблеми с колата отиваме в автосервиз. Там обикновено ни обявяват цена за ремонта, която не сме очаквали. За това част от хората отлагат ремонтите по колата си възможно най-дълго. Това не е правилно решение понеже повредите са потенциално опасни и могат да ни донесат още повече проблеми в бъдещето. Когато трябва да финансираш ремонта на превозното си средство можеш да вземеш кредит. Изгодно ли е да вземаме кредити за автомобили?

ръка, банкноти и малка количка

Бърз кредит – помощник в спешни ситуации

Бързите кредити са предназначени за хора, които имат нужда от малка или средно голяма сума и не могат да се възползват от банков заем. Тези кредити са практични и могат да бъдат взети дори онлайн. Много хора предпочитат да изтеглят заем от небанкова финансова компания вместо да вземат пари на заем от приятел. Бързите кредити имат ясни условия описани в договора. Въпреки това, някои потребители не обръщат внимание на таксите и комисионните налагани от фирмите за бърз кредит и след това остават шокирани от цената на тази финансова услуга. Запознай се предварително с условията и изискванията на кредитните фирми. Разбери дали можеш да кандидатстваш онлайн или е нужно да посетиш офис. Разучи изисква ли се поръчител или лице за контакт.

Как да кандидатстваш за кредити за автомобили?

Ако си решил да вземеш бърз кредит за закупуване на кола или пък за да ремонтираш текущия ти автомобил, виж как можеш да се сдобиеш със заем. Първо, разгледай компаниите на пазара, както и техните оферти. Всяка кредитна компания отпуска различен спектър от суми. Ако ти е нужен кредит в размер на 3000лв, а дадена институция предлага заеми само до 2000лв, по-добре да потърсиш компания отговаряща на твоите нужди. Различните фирми имат и различни изисквания, както и различна политика за одобрение на потребителите си.

Когато намериш правилната фирма за теб – кандидатствай. Можеш да направиш това онлайн в клиентския портал на компанията или пък във физически офис. Някои фирми не предлагат онлайн кредити с месечна вноска, а други нямат физически офис. За да кандидатстваш за кредити за автомобили трябва да имаш валидна лична карта. Също така трябва да предоставиш личните си данни, за да може кредитната компания да направи необходимите проверки. Всяка оторизирана фирма има политика за защита на личните данни, така че не се притеснявай, че някой ще злоупотреби с тях.

Когато решиш да вземеш автомобил с пари от кредит е нужно да помислиш за детайлите. Вероятно добре ще обмислиш какъв модел кола да си купиш. Ще проучиш техническите параметри, ще вземеш предвид цената и останалите подробности. По същият начин трябва и да помислиш кой заем ще ти е най-изгоден. Сравни различните оферти за пари на заем, проучи условията, лихвата, таксите и изискванията на конкретния кредитор. Съобрази месечните си вноски така, че да не натоварваш излишно бюджета си. Дай си време да вземеш информирано решение. Българите често взимаме кредити за автомобили. Нужно е обаче да си разумен. Чети всички документи, които подписваш и задавай въпроси, когато не си сигурен в нещо. Подхождай внимателно и отговорно и в изплащането на взетите пари на заем.

Какъвто и кредит да вземеш винаги чети документите, които подписваш. Потребителският кредит може да ти помогне да изпълниш своя цел, но не забравяй, че е нужно да го погасиш навреме, за да нямаш допълнителни проблеми. Добрата кредитна история ще ти даде възможност да се възползваш от изгодни оферти в бъдещето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!