Лихви по депозити – какви са в момента?

Начало » Лихви по депозити – какви са в момента?

През голямата част от последното десетилетие, централните банки поддържаха лихвите на изключително ниски нива. Това допринесе за предоставянето на нулеви лихви по банковите депозити при минимална инфлация в почти всички развити страни. Обаче, с разрастването на инфлацията, породена от правителствени стимули за справяне с пандемията и конфликта в Украйна, централните банки силно повишиха лихвите с цел забавяне на инфлацията. Въпреки това, банките по света още не са приели напълно тези повишения и не предоставят най-добрите условия на депозиторaщите.

Този рязък ръст на лихвите в целия свят предостави на инвеститорите привлекателни алтернативи за управление на своите спестявания. Това включва инвестиране в Money Market фондове, които влагат средства в разнообразни и високоликвидни държавни и корпоративни облигации с инвестиционен рейтинг и предлагат значително по-голяма доходност от банковите депозити. В САЩ, например, през началото на годината са били изтеглени над 600 милиарда долара от банковите депозити, а същевременно е била инвестирана почти същата сума в Money Market фондове.

Каква е ситуацията у нас?

В сравнение, в България ситуацията е различна. Увеличението на лихвите от страна на Европейската централна банка не се отразява на депозитния пазар в страната. Депозитите, както се вижда от статистиката на Българската народна банка, остават на нива близки до нула, въпреки че предлаганите лихвени проценти са минимални.

Тази липса на значително увеличение на лихвените проценти по депозитите се дължи на свръхликвидността в банковата система на страната. Този факт позволява на българските банки да продължат да привличат спестявания, без да се налага да се конкурират с по-високи лихви.

Прогнозираме, че лихвите по депозитите ще останат ниски за продължителен период. Това е така понеже те са свързани с лихвите по кредитите, и банките не биха желали рязко увеличение в този момент. Банковата система в България има рекордна печалба и продължава да расте, без да се налага да предлага по-високи лихвени проценти по депозитите.

Голямото различие между инфлацията и лихвите по депозитите на банките предполага, че все повече хора търсят алтернативи за своите спестявания, като например инвестиране в Money Market фондове, които в България са рядкост.

Разумно ли е да вземаме заеми в периоди на висока инфлация?

Решението дали да вземете заем в период на висока инфлация зависи от няколко фактора и трябва да бъде направено внимателно, като се вземат предвид вашата конкретна финансова ситуация и целите, които искате да постигнете. Ето някои аспекти, които следва да вземете под внимание:

Необходимостта на заема. Първият въпрос, който трябва да си зададете, е дали заемът е необходим. Ако взимате заем за инвестиции, които се очаква да генерират доход и да преодолеят инфлацията, то това може да бъде разумно. Например, инвестиции в недвижими имоти, акции или бизнес проекти могат да бъдат добри инструменти за справяне с високата инфлация.

Видът на заема: Типът заем е съществен. Някои видове заеми, като фиксирани и индексирани към инфлацията заеми, могат да предоставят определена защита от инфлацията, тъй като лихвите се коригират спрямо инфлацията. Ако вземете бърз кредит с месечни вноски с висока лихва това може да не е толкова изгодно.

Как лихвите влияят?

Лихвените проценти. Ако лихвите по заема са по-ниски от инфлацията, тогава фактически заплащате по-малко, отколкото сте взели. Този факт може да ви помогне да вземете правилно решение.

Рисковете. Инфлацията може да увеличи разходите за обслужване на заема, особено ако този заем има вариращи лихвени проценти. По-високите лихви могат да засегнат вашия бюджет.

Вашият финансов капацитет. Вземете предвид дали сте в състояние да обслужвате заема в условия на висока инфлация. Разгледайте внимателно вашия текущ бюджет и бъдещите ви доходи.

Вземането на заем по време на висока инфлация може да бъде разумно, но изисква добър анализ и планиране. Винаги е добра идея да се консултирате с финансов съветник или специалист по финанси, преди да вземете решение. Така ще се уверите, че решението е в съответствие с вашите цели и финансова ситуация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!