Имам няколко кредита! Как да се справя?

Начало » Имам няколко кредита! Как да се справя?

В момента финансовата ситуация в страната ни не е цветуща. Финансовите кризи, високата инфлация и последиците от пандемията ни се отразиха предимно в негативен план. За това не е изненада, че много от потребителите прибегнаха до вземане на заеми. Когато теглим кредити не винаги мислим как точно ще ги погасяваме и това може да ни изиграе лоша шега. Ако имаш повече от един заем, може би ти е трудно да се справиш. Нужно е помниш падежни дати, срокове и размер на вноските. Това може да ти отнеме доста усилилия и време. Друг съществен проблем на хората с няколко кредита са високите месечни вноски. Колкото повече пари на заем вземаш, толкова по-трудно ти е да ги изплатиш. Ако си в такава ситуация не се паникьосвай. Запази спокойствие и виж как можеш да подобриш положението си.

Рефинансиране на кредит – точното решение ли е?

Най-честото решение на проблема с множеството заеми е те да бъдат рефинансирани. Рефинансирането на заем е процес, в който погасяваш предсрочно старите си задължения и вземаш нов заем. Новият кредит може да е с по-малки вноски, по-дълъг срок или пък с по-изгодна лихва. Това може да се случи като намериш банка или небанкова институция, която предлага тази финансова услуга. След това попитай за всички условия и такси по рефинансирането. Чети договорите, които подписваш и при въпроси се обърни към кредитния си консултант.

сресирана жена гледа касови бележки

Опитай да намериш допълнителни финанси

Никой не иска да работи допълнително. Обикновено сме заети с работа и лични ангажименти и не искаме да поемаме повече задължение. Когато обаче, имаме няколко кредита е препоръчително да намерим средства. Опитай да поискаш увеличение на заплатата. Ако това не проработи поискай да поработиш повече срещу допълнително заплащане. Можеш също да предложиш услугите си на приятели и познати или пък в интернет. Много хора заработват допълнителни средства като почистват домове, разхождат кучета или пък помагат в ремонтни дейности. Помисли в какво си добър и как можеш да припечелиш допълнителни пари. Друг вариант е да продадеш стари вещи или изработени от теб артикули. Можеш да продаваш ръчно изработени бижута, аксесоари или пък приготвена от теб храна.

Опитай да намалиш разходите си

Когато си в затруднено финансово положение е важно да харчиш възможно най-малко пари. Опитай да купуваш по-евтини артикули. Например вместо да пазаруваш в мола, можеш да проучиш какво предлагат сайтовете за обяви или пък магазините за дрехи и вещи втора употреба. Консумирай по-малко храни и напитки закупени от вън и си носи храна от вкъщи. Ползвай различните намаления в супермаркета и не купувай стоки, които не са ти наистина нужни. Друго, което можеш да направиш е да си съставиш месечен бюджет. Вече има множество мобилни приложения, които ти помагат да управляваш средствата си по възможно най-добър начин.

Когато имаш няколко кредита, които ти е трудно да изплащаш навреме е неприятно. Но не се отчайвай. Насочи времето и енергията си в опити да решиш проблема бързо. Бъди разумен с финансите си и погасявай задълженията си в срок. Не играй хазарт и не вземай допълнителни заеми, за да не утежниш ситуацията си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!