Имам няколко кредита! Как да се справя?

Начало » Имам няколко кредита! Как да се справя?

В момента финансовата ситуация в страната ни не е цветуща. Финансовите кризи, високата инфлация и последиците от пандемията ни се отразиха предимно в негативен план. За това не е изненада, че много от потребителите прибегнаха до вземане на заеми. Когато теглим кредити не винаги мислим как точно ще ги погасяваме и това може да ни изиграе лоша шега. Ако имаш повече от един заем, може би ти е трудно да се справиш. Нужно е помниш падежни дати, срокове и размер на вноските. Това може да ти отнеме доста усилилия и време. Друг съществен проблем на хората с няколко кредита са високите месечни вноски. Колкото повече пари на заем вземаш, толкова по-трудно ти е да ги изплатиш. Ако си в такава ситуация не се паникьосвай. Запази спокойствие и виж как можеш да подобриш положението си.

Рефинансиране на кредит – точното решение ли е?

Най-честото решение на проблема с множеството заеми е те да бъдат рефинансирани. Рефинансирането на заем е процес, в който погасяваш предсрочно старите си задължения и вземаш нов заем. Новият кредит може да е с по-малки вноски, по-дълъг срок или пък с по-изгодна лихва. Това може да се случи като намериш банка или небанкова институция, която предлага тази финансова услуга. След това попитай за всички условия и такси по рефинансирането. Чети договорите, които подписваш и при въпроси се обърни към кредитния си консултант.

сресирана жена гледа касови бележки

Опитай да намериш допълнителни финанси

Никой не иска да работи допълнително. Обикновено сме заети с работа и лични ангажименти и не искаме да поемаме повече задължение. Когато обаче, имаме няколко кредита е препоръчително да намерим средства. Опитай да поискаш увеличение на заплатата. Ако това не проработи поискай да поработиш повече срещу допълнително заплащане. Можеш също да предложиш услугите си на приятели и познати или пък в интернет. Много хора заработват допълнителни средства като почистват домове, разхождат кучета или пък помагат в ремонтни дейности. Помисли в какво си добър и как можеш да припечелиш допълнителни пари. Друг вариант е да продадеш стари вещи или изработени от теб артикули. Можеш да продаваш ръчно изработени бижута, аксесоари или пък приготвена от теб храна.

Опитай да намалиш разходите си

Когато си в затруднено финансово положение е важно да харчиш възможно най-малко пари. Опитай да купуваш по-евтини артикули. Например вместо да пазаруваш в мола, можеш да проучиш какво предлагат сайтовете за обяви или пък магазините за дрехи и вещи втора употреба. Консумирай по-малко храни и напитки закупени от вън и си носи храна от вкъщи. Ползвай различните намаления в супермаркета и не купувай стоки, които не са ти наистина нужни. Друго, което можеш да направиш е да си съставиш месечен бюджет. Вече има множество мобилни приложения, които ти помагат да управляваш средствата си по възможно най-добър начин.

Когато имаш няколко кредита, които ти е трудно да изплащаш навреме е неприятно. Но не се отчайвай. Насочи времето и енергията си в опити да решиш проблема бързо. Бъди разумен с финансите си и погасявай задълженията си в срок. Не играй хазарт и не вземай допълнителни заеми, за да не утежниш ситуацията си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи до 5000 лева за срок до 24 месеца
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!