Ваучери за храна – за какви стоки можем да ги ползваме?

Начало » Ваучери за храна – за какви стоки можем да ги ползваме?

Какво са ваучерите за храна?

Ваучерите за храна представляват средство, чрез което получателите могат да придобият храна и хранителни продукти от различни търговски обекти. Такива могат да са: ресторанти, заведения за бързо обслужване, супермаркети и магазини за хранителни стоки. Тези ваучери имат стойност, която може да бъде използвана за покупка на храни. Така се осигурява допълнителна форма на социални и трудови стимули. Това беше пояснено от вицепрезидента на КНСБ, в рамките на платформата за трудово право mywork.bg.

Ваучерите за храна не могат да бъдат използвани за придобиване на алкохолни напитки. Такива са: вино, спиртни напитки и пиво, както и за покупка на тютюневи изделия като цигари, пури, пурети, тютюн и други подобни продукти. Освен това, ваучерите за храна не могат да бъдат конвертирани в пари.

Този факт подчертава не само ограниченията, свързани със заведенията, в които могат да бъдат използвани ваучерите за храна. Той и насочва вниманието към конкретни видове стоки и услуги, за които те не могат да бъдат използвани. Възможно е често хората да се сблъскват с тези ограничения при опити за плащане с ваучери в магазини, където касиерите обясняват, че определени продукти трябва да бъдат закупени отделно с пари.

Какво се счита за “храна“?

„Храна“ по смисъла на закона представлява всяко вещество или продукт, създаден с цел да бъде консумиран от човек. Независимо от това дали е обработен, частично обработен или необработен, както е определено в Закона за храните. Понятието „хранителни продукти“ включва всички видове хранителни суровини. Също така полуфабрикати, готови продукти, ястия, безалкохолни напитки, подправки, ароматизатори, добавки и други, които се консумират от човека с цел задоволяване на неговите енергийни и хранителни нужди за живот и растеж.

Получателите на ваучери за храна, издадени от конкретен оператор, имат право да използват тези ваучери само в търговски обекти с когото операторът е подписал договор за обслужване.

Ако стойността на закупените храни или хранителни стоки е по-ниска от номиналната стойност на ваучера, получателят не може да получи разликата до номиналната стойност на ваучера. В случай на прекратяване на трудовото правоотношение или договора за управление, всеки получател на ваучери за храна трябва да върне неизползваните ваучери на работодателя.

семейство пазарува с ваучери за храна

Ваучерите могат да помогнат на вашия бюджет, както и на работодателите ви.

Ваучерите стават дигитални

През края на юли 49-тото Народно събрание одобри изменения в Закона за корпоративното подоходно облагане (чл. 209а), позволяващи издаването на електронни ваучери за храна след 1 януари 2024 г. През периода до 30 юни тази услуга ще бъде предоставяна безплатно, като работодателите ще имат възможност да изберат между хартиен и електронен формат на ваучерите. След посочената дата, използването на електронни ваучери става задължително.

Този ход представлява значителна и дългоочаквана инициатива към дигитализацията на икономиката в България, която ще доведе до съществени икономии за всички участници в процеса. Този проект е коментиран от представители на платежен и картов оператор.Те отбелязват, че само за 2023 г. в държавния бюджет са предвидени 1,4 милиарда лева под формата на ваучери, като броят на ползвателите е около 700 хиляди служители от над 20 хиляди фирми в страната.

Защо са важни социалните придобивки?

Социалните придобивки играят ключова роля в изграждането на равновесие и справедливост в обществото. Те предоставят средства за подпомагане и подкрепа на гражданите. Тези придобивки предоставят социална защита и подобряват качеството на живот на хората в различни аспекти. Някой от тях осигуряват финансова сигурност при неработоспособност, безработица или други трудности, които могат да засегнат гражданите. Социалните придобивки са от съществено значение за осигуряване на достойни условия на живот и предотвратяване на социалното изключване.

Освен това, социалните придобивки имат роля в нашата икономика, като стимулират потреблението и подпомагат равномерното разпределение на богатството. Те играят и ключова роля в изграждането на общество, което се грижи за своите уязвими членове. Това се случва като предоставя необходимата подкрепа за тяхната социална интеграция и развитие. В същото време, социалните придобивки поддържат и подкрепят работната сила, като осигуряват здравни грижи, образование, и други услуги, които подпомагат професионалното развитие и благосъстояние на индивидите.

В крайна сметка, социалните придобивки създават по-устойчиво и справедливо общество, където всеки гражданин има равен достъп до възможности и ресурси за лично развитие, допринасяйки за общественото благосъстояние и стабилност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!