Да стана ли поръчител по кредит?

Начало » Да стана ли поръчител по кредит?

Времената са трудни. Въпреки това всеки от нас има мечти и цели. Искаме да си закупим жилище и автомобил, да пътуваме, да имаме качествена техника и нищо да не липсва на децата ни. За съжаление обаче много хора нямат средства да покрият дори базовите си нужди като храна и битови сметки. Поради тази причина българите често вземат кредити. За да намалят кредитния си риск много банкови и небанкови институции имат изисквания към клиентите си. Най-честото от тях е клиента да доведе гарант/поръчител. Ако твой близък те е помолил да му станеш поръчител сигурно си объркан и не знаеш как да постъпиш. От една страна не искаш да му откажеш, но от друга се страхуваш от последствията.

Какво означава гарант?

Гарант, солидарен длъжник, поръчител всички тези наименования означават едно и също. Това е човек, който гарантира за кредитополучателя. При положение, че длъжника не изплаща заема си, задължението се прехвърля към гаранта. Звучи неизгодно нали? Не получаваш нищо, но ако твоя близък не погасява кредита си, ти трябва да го заплатиш.

Кои фактори трябва да вземеш предвид, когато те помолят да станеш поръчител по кредит?

Когато твой близък те помоли да му станеш поръчител по кредит, не бързай да приемаш. Помисли дали ти самия имаш възможност да плащаш задължението, ако твоя близък спре да го плаща. Размера на заема също има значение. Ако твоя приятел/роднина иска да вземе малка сума от фирма за бързи кредити, тогава риска за теб не е голям и дори да се наложи да платиш задължението, можеш бързо да се възстановиш от загубите. При положение, че твоя познат планира да вземе голям банков кредит обаче, помисли внимателно дали риска си заслужава.

мъж и жена гледат към договор

Всяка финансова институция ли иска гарант?

Отговорът е зависи от вида на заема както и кредитоспособността и кредитната история на клиента. Ако потребителя, кандидатстващ за пари на заем иска да вземе голяма сума, а е с ниска кредитоспособност, тогава финансовата институция ще му поиска гарант, за да му отпусне нужната сума. Също така, ако даден клиент има лоша кредитна история, кредитната компания не може да му се довери напълно и за това му изисква солидарен длъжник.

Ако моя близък спре да внася вноските си, мога ли да не плащам задължението му?

Единственият вариант, с който имаш шанс да си върнеш парите е да се превърнеш от съдлъжник в кредитор. Как става това?

Законът ти дава право в случай, че длъжникът спре да погасява задълженията си ти от поръчител да станеш негов кредитор и да търсиш дължимото по законен ред. За да станеш от поръчител кредитор на длъжника обаче първо трябва да изплатиш изцяло задълженията му към първоначалния кредитор (банка или небанкова институция), който след това да прехвърли правата на кредитор към вас.

Освен това трябва преди да предприемеш стъпки по погасяване на кредита да уведомиш за това си действие длъжника. Не го ли уведомиш, искът, с който ще си търсиш парите няма да бъде уважен. В такъв случай няма да имаш друга алтернатива освен ти да заплатиш дълга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!