Как да управляваш своя бюджет качествено?

Начало » Как да управляваш своя бюджет качествено?

В 21 век сме изправени пред много финансови предизвикателства. Финансовите кризи, високата инфлация и последиците от пандемията оказаха негативно влияние върху нашите средства. Като добавим и постоянните реклами и оферти, които ни изкушават отвсякъде, се оказва трудна задача да сме финансово стабилни. Ако се чудиш как да управляваш своя бюджет правилно, ето няколко съвета, които могат да ти помогнат.

Какво е бюджет?

Бюджетът представлява списък с всички планирани и очаквани приходи и разходи за даден период от време. Обикновено потребителите си правят личен или семеен месечен бюджет. Създаването и спазването на бюджет е нещо, което много хора намират за много трудно или досадно, но точно бюджетирането е ключът към финансовата стабилност и постигането на финансовите ни цели.

Защо е важно да управляваш своя бюджет?

Когато не регулираш своите финанси, често се случва да изпадаш в ситуации в които се налага да вземеш пари на заем. Ако постоянно теглиш кредити, които връщаш с лихвите, средствата ти драстично намаляват. Склонни сме също да харчим заплатата си за импулсивни покупки и да не мислим за утрешния ден. Това обаче, може да се окаже пагубно за бъдещето ни.

Спестявай/инвестирай

Важно е, да не харчиш цялата си заплата в момента, в който я получиш. Постарай се да спестиш или инвестираш поне 10 процента от приходите, които получаваш. Така в спешни ситуации ще можеш да реагираш бързо и няма да ти се налага да теглиш кредити.

жена пазарува в магазина

Вземай кредити разумно

Вземането на пари на заем понякога не може да бъде избегнато, колкото и добър бюджет да имаме. Въпреки това, когато теглиш кредити, бъди наясно с това каква ще е крайната сума, която ще върнеш. Използвай сайтове за сравнение, за да намериш най-добрата оферта и винаги чети договорите, които подписваш.

Как да изготвиш своя бюджет

Бюджетът може да бъде изготвен на лист хартия, във файл на компютъра ти или пък чрез специално пригодените за целта приложения. Важно е да дефинираш целите на бюджета си, както и да проследяваш разходите си. След като изготвиш своя бюджет, трябва и да го спазваш. Опитай се да харчиш по-малко като:

  • Правиш списъци за пазаруване
  • Избягваш импулсивните покупки
  • Не носиш всички пари в себе си

За твоя бюджет е важно да:

1. Включиш допълнителните приходи(приходи от наеми, бонуси, продажба на стари вещи).

2. Събереш разходите си. Това включва всичко, което плащаш всеки месец, като заеми, наем, кредитни карти, битови сметки, сметки за допълнителни услуги и абонаменти. Ще трябва също да събереш разходите, които плащаш по-рядко. Такива могат да бъдат: разходи по дома и автомобила например.

3. Опитай да разпределиш средствата си и да харчиш разумно. Най-важната цел на бюджета е да приоритизираш важните си разходи и да заделиш средства, за бъдещите ти цели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!