Какво представляват P2P платформите за кредитиране?

Начало » Какво представляват P2P платформите за кредитиране?

През 2005 година един човек задава основен въпрос – защо лихвата по кредитната карта е толкова висока, докато депозитът в банката му е с нисък процент. Този въпрос води до създаването на първата платформа за Р2Р (peer-to-peer) кредитиране, която открива нов път в света на финансите. Статията ще проучи как работят тези платформи, какви са техните предимства и как можем да извлечем полза от тях.

Какво е P2P?

Освен потребителските кредити от банка и бързите кредити с месечни вноски се появи и трета възможност, това е p2p. Платформите за P2P кредитиране можете да инвестирате в неограничен брой заеми, ръчно или автоматично, и то с по-добър лихвен процент. Услуги като p2p осигуряват на своите инвеститори атрактивна възвръщаемост с лихвени проценти от 6.5% до 12.5%

С някои такива платформи можете да инвестирате парите си без допълнителни такси. Онлайн услугата не ви таксува за всяка транзакция, тъй като операциите се извършват незабавно и безплатно. Тази практика дава повече свобода на потребителите и техните инвестирани средства за разрастване на тенденцията за споделена икономика.

Как работят P2P платформите?

● Платформите за директно инвестиране функционират изцяло онлайн. Една от най-хубавите възможности на p2p инвестирането е, че може да проверявате спестяванията си всеки ден и да следите статуса на транзакциите си. С опцията Auto Invest – „Автоматично инвестиране“, можете да реинвестирате парите си 24/7 в зависимост от изискванията си. По този начин винаги ще сте първи в новите възможности за инвестиции.

● Обратно изкупуване в срок. HelpLending дава достъп на инвеститорите си до заеми, които са с обратно изкупуване.

● Диверсификация на кредита. Всеки заем се разпределя на отделни части, които са на разположение за инвеститорите. За да се осигури диверсификация, заемодателите могат да изберат в колко „части“ да инвестират парите си, както и в колко броя заеми.

● Контрол върху парите. Опцията за пълен контрол върху инвестициите дава възможност да регулирате къде, колко и за колко време отдавате суми в помощ на кредити.

Сигурно и законно ли е P2P инвестирането?

P2P платформата прави проверката на „кредитната репутация“ чрез справка в институциите НОИ, ЦКР и спрямо декларираните данни. По този начин се установява каква е вероятността кредитополучателят да не изпълни задълженията си. След определянето на „кредитния риск“ заемите достигат до инвеститорите в категории A, B и C. Всеки инвеститор има правото сам да прецени от коя от трите категории се интересува според сигурността и стабилността, които гарантират.

При платформи като кредитите се отпускат от финансовата институция . Това означава, че утвърдена небанкова институция преотстъпва на инвеститорите правото да получават плащания по кредитите. В случая тези плащания са пропорционални на инвестираните суми по силата на договор за цесия.

Ликвидност и разходи

Като всеки вид инвестиция, така и P2P притежава 2 от основните характеристики, от които зависи крайният резултат от нея. Ликвидността е от особено значение, когато инвеститорът реши да прекрати инвестицията, преди края на срока й. За да е възможно това от една страна трябва да има такава възможност и от друга – инвестицията да е атрактивна за друг инвеститор, за да може тя бързо да бъде „затворена“. Прекратяването на инвестицията може да се осъществи, ако P2P платформата предоставя възможност за т.нар. „вторичен пазар“, на който инвеститорите могат да предложат активите, които притежават. Повече платформи предоставят такава възможност.

По отношение на рисковете, и тук са приложими общовалидните принципи. Колкото по-висок риск поема инвеститорът, толкова по-висока доходност може да очаква, но и по-големи загуби в същото време. При P2P инвестициите рискът се предопределя от подбраните кредити. Дали кредитите са рискови или не от своя страна се предопределя от това как заемателите ги обслужват. Нередовно оеобслужваните кредити са по-рискови и когато в портфолиото на инвеститора са включени повече такива кредити, то и общият поет риск расте.

Има ли изисквания?

В зависимост от платформата, може да има някои минимални изисквания към инвестицията. Обичайно това са условия за минимален или максимален срок на инвестицията. Изискването за минимален размер на инвестицията е заложено при всички платформи, като разликата е само в размера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!