На колко години се пенсионират жените?

Начало » На колко години се пенсионират жените?

Пенсионерите представляват значителна част от обществото. Техните опит и влияние са от критично значение за структурата и динамиката на обществото. С възрастта и със завършването на активната работна си кариера, мнозина от тях се изправят пред въпроси относно финансовите си ресурси, здравеопазването, и начина, по който искат да прекарат пенсионните си години. Но първо възникват въпроса: Кога ще се пенсионират? Много хора се питат и ‘‘ кога се пенсионират жените‘‘?

Ето какво ще се случи през 2024 година

През следващата година се увеличават изискванията за възраст и стаж при пенсиониране, както е предвидено в Бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2024 г., представен за разглеждане в парламента.

За работниците в трите различни категории труд, както и за хората, заети в сектора на отбраната и МВР, се увеличават изискванията за възраст и осигурителен стаж при пенсиониране.

На колко години се пенсионират жените?

През 2024 г. за работещите в масовата трета категория труд, условията за пенсиониране са следните: за жените – 62 години и 2 месеца възраст и 36 години и 6 месеца осигурителен стаж, а за мъжете – 64 години и 7 месеца възраст и 39 години и 6 месеца осигурителен стаж.

В случай на непълен трудов стаж, необходимата възраст за пенсиониране се увеличава на 67 години. При условие че е наличен действителен осигурителен стаж от поне 15 години.

Служителите в сферата на „Отбрана и сигурност“ вече ще могат да се оттеглят от професионалната дейност при достигане на 54-годишна и 2-месечна възраст, съпътствана от 27 години осигурителен стаж, като това правило важи за представителите на и двата пола.

През 2024 г. минималната възраст за пенсиониране на лицата, заети в условията на първа и втора категория труд и които не отговарят на критериите за пенсиониране от професионален пенсионен фонд, се определя на съответно 50 години и 8 месеца за жените и 54 години и 2 месеца за мъжете от първа категория, както и 55 години и 8 месеца за жените и 59 години и 2 месеца за мъжете от втора категория труд. Общият резултат от възрастта и стажа се запазва на 100 за мъжете и 94 за жените в рамките на двете категории труд.

Актуализации през 2024 година

Пенсиите за трудова заетост, предоставени преди 31 декември 2023 г., ще бъдат актуализирани от 1 юли 2024 г. съгласно решение, взето от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, като се прилага процент, определен по правилата на член 100 от Кодекса за социално осигуряване. При текущите параметри на макроикономическата прогноза, утвърдени в проекта на Комисията за бюджетно финансиране и обществено осигуряване (КБДОО), процентът съгласно член 100 от КСО е 11,0%. Този процент е изчислен, като се допуска ръст от 12,9% на средния осигурителен доход (от 1 298,45 лв. през 2022 г. до 1 466 лв. през 2023 г.) и средногодишна инфлация от 9,1% за 2023 г., както е посочено в документа.

От 1 юли 2024 г., пенсиите за осигурителен стаж и възраст, както и свързаните с тях минимални размери на пенсии за трудова заетост, ще бъдат увеличени със същия процент, определен по принципа на швейцарското правило. Този процент ще се отрази и върху социалната пенсия за старост и съответните пенсии и допълнения към нея.

жени на маса

Още за пенсиите

Важно е да се отбележи, че горната граница на пенсиите остава непроменена и продължава да бъде ограничена до 3400 лв.

От 1 юли 2024 г., размерът на „вдовишките“ добавки, предвидени в съответствие с член 84 от Кодекса за социално осигуряване, се увеличава от 26,5% на 30% от размера на пенсията на починалия съпруг или съпруга.

Какво са кредитите за пенсионери?

Вземането на заем след пенсиониране изисква внимателно обмисляне, тъй като има определени предимства и рискове. Решението зависи от конкретната ситуация на всеки индивид, неговите финансови нужди и способност да се справи с дълга.

Предимствата на вземането на кредити за пенсионери могат да включват:

Финансова подкрепа: Заемът може да предостави финансова помощ, ако са налице неотложни нужди, като медицински разходи или нужда от ремонт.

Възможност за спестяване в дългосрочен план. Ако парите се ползват за покупка на техника на промоция или енергоспестяващи уреди, в дългосрочен план може да се спести.

Въпреки това, съществуват и сериозни рискове:

По-високи лихвени проценти. Пенсионерите често се сблъскват с по-високи лихвени проценти поради по-ниския им доход и по-ограничената им способност за възстановяване на заема.

Ограничени доходи. С доходите, които идват от пенсията, вземането на заем може да увеличи финансовия стрес. Също така и да затрудни възможността за погасяване на дълга.

Увеличен риск при заеми с обезпечение. Ако заемът е с обезпечение ипотечен кредит, има риск от губа на имущество в случай на непогасяване на заема.

В общия случай, вземането на заем след пенсиониране изисква основателни планове и оценка на риска. Пенсионерите трябва да се консултират с финансов консултант и да обмислят алтернативни възможности, преди да вземат решение.

Вижте още: Минимален стаж за пенсия – какъв е в момента?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!