Агенция по заетостта – как може да ни е от полза?

Начало » Агенция по заетостта – как може да ни е от полза?

Агенцията по заетостта е публична институция в България, отговорна за предоставянето на услуги, свързани с пазара на труда. Основната мисия на агенцията е да насърчава заетостта, да подпомага безработните при намирането на работа и да насърчава мобилността на пазара на труда. Днес ще представим общ преглед на Агенцията по заетостта, нейните функции, услуги и програми, насочени към подпомагане както на търсещите работа, така и на бизнеса.

Нуждаеш се от бърз кредит още сега?

Можем да ти отпуснем до 5000 лева

Задължително поле
Задължително поле
Задължително поле
woman

Ще ти се обадим скоро!

Благодарим ти, че избра нашия заем. Кредитен консултант ще ти се обади на предоставения от теб телефонен номер и ще обсъдите възможностите за кредитиране.

Дублирана заявка

В последните 30 дни имаш подадена заявка за кредит към този кредитор!

Възникна грешка!

Моля, опитай отново малко по-късно.

Виж други предложения

История на Агенцията по заетостта

Агенцията по заетостта е създадена през 1990 г., след като България претърпява значителни икономически и социални промени. Първоначално агенцията беше известна като Национална служба по заетостта (НСЗ), която имаше за цел да помогне на безработните лица да намерят подходяща работа и да улесни работодателите при наемането на персонал. През 2002 г. НСЗ се трансформира в Агенция по заетостта, която продължава да изпълнява своята основна роля в областта на заетостта и обучението.

Функции на Агенция по заетостта

Основните функции на Агенцията по заетостта включват:

Регистриране на търсещи работа лица и осигуряване на достъп до услуги за заетост.

Насърчаване на заетостта чрез организиране на срещи между търсещи работа и потенциални работодатели.

Предоставяне на информация за свободни работни места и възможности за обучение.

Оценяване на уменията и способностите на търсещите работа и предлагане на подходящи обучения и курсове за професионално развитие.

Сътрудничество с други държавни институции, неправителствени организации и международни партньори за разработване и прилагане на политики и програми, свързани с пазара на труда.

Администриране на схеми за финансиране и стимули за работодатели, които създават нови работни места или предоставят възможности за стажове и чиракуване.

Мониторинг и оценка на ефективността на услугите, предоставяни от агенцията, и извършване на необходимите корекции за подобряване на резултатите.

Агенцията по заетостта предлага различни услуги за търсещите работа, включително

Регистрация на търсещи работа лица и издаване на регистрационни карти.

Професионални консултации и насоки за кариерно развитие.

Помощ при изготвянето на автобиографии, мотивационни писма и заявления за работа.

Достъп до обяви за работа и информация за свободни позиции.

Възможности за участие в програми и мерки за заетост, насочени към специфични целеви групи. Такива може да са младежи, възрастни хора и хора с увреждания.

Обучение и курсове за професионално развитие, езиково обучение и придобиване на ключови компетентности.

Психологическо подпомагане и консултиране за подобряване на уменията за търсене на работа и увереността.

Подпомагане при установяване на контакт с потенциални работодатели и организиране на интервюта за работа.

хора на бизнес среща

Програми и мерки за заетост

Агенцията по заетостта управлява различни програми и мерки, предназначени да помогнат на уязвимите групи от населението да навлязат или да се върнат на пазара на труда. Някои от тези програми включват:

Програмата „Старт на кариерата“, която осигурява възможности за млади висшисти (до 29 години) да натрупат първоначален трудов стаж в публичната администрация.

Програмата „Ново начало“, която има за цел да включи продължително безработни лица в пазара на труда чрез субсидирана заетост.

Програмата „Помощ за пенсиониране“, която предоставя възможност на лицата, наближаващи пенсионна възраст, да получат допълнителна заетост и да увеличат своите пенсии.

Програмата „Мелпомена“, която подкрепя завръщането на работа на безработни артисти и културни дейци. Програмата „Родители в заетост“, която осигурява грижи за деца с увреждания или със специални нужди, което позволява на родителите им да се присъединят отново към работната сила.

Можем ли да получим обезщетение от Агенция по заетостта, ако останем без работа?

За да получите обезщетение за безработица, трябва да се регистрирате като безработен в Агенцията по заетостта в рамките на 7 работни дни след прекратяване на трудовия договор. След това трябва да подадете заявление за отпускане на обезщетение за безработица в НОИ в срок от 3 месеца.

Моля, имайте предвид, че правилата и разпоредбите, свързани с обезщетенията за безработица, могат да се променят, така че винаги е добра идея да проверявате най-новата информация на уебсайтовете на НОИ и Агенцията по заетостта.

Агенцията по заетостта играе решаваща роля в подкрепата на търсещите работа в България. Прави го като им помага да намерят подходящи възможности за работа и предоставя услуги, които подобряват техните умения и способности. Чрез различни програми и мерки агенцията също така работи за интегрирането на уязвимите групи от населението обратно на пазара на труда. Така допринася за цялостния икономически растеж и социална стабилност на страната. Като продължава да адаптира своите услуги и инициативи към променящия се пазар на труда. Агенцията по заетостта ще продължи да бъде основен партньор както за търсещите работа, така и за бизнеса в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!