Какви услуги предоставя НОИ?

Начало » Какви услуги предоставя НОИ?

В днешния бързо променящ се свят хората са изправени пред множество предизвикателства както в личния, така и в професионалния си живот. Едно такова предизвикателство е да сте подготвени за непредвидени обстоятелства, които могат да повлияят на вашето здраве, доходи или семейство. Тук идва ролята на Националния осигурителен институт (НОИ), който играе решаваща роля в предоставянето на социална сигурност на милиони граждани в цялата страна.

Нуждаеш се от бърз кредит още сега?

Можем да ти отпуснем до 5000 лева

Задължително поле
Задължително поле
Задължително поле
woman

Ще ти се обадим скоро!

Благодарим ти, че избра нашия заем. Кредитен консултант ще ти се обади на предоставения от теб телефонен номер и ще обсъдите възможностите за кредитиране.

Дублирана заявка

В последните 30 дни имаш подадена заявка за кредит към този кредитор!

Възникна грешка!

Моля, опитай отново малко по-късно.

Виж други предложения

Какво представлява Националният осигурителен институт – НОИ ?

Националният осигурителен институт (НОИ) е публична институция, отговорна за управлението на държавното обществено осигуряване в Република България. Създадена през 1995 г., тя е правоприемник на Главно управление „Социално осигуряване“. Като един от основните стълбове на социалната защита в страната, НОИ администрира различни програми за социално осигуряване. Включително такива предназначени да осигурят финансова подкрепа и защита на лица, изправени пред трудности поради фактори като болест, безработица, инвалидност, старост.

Мисия и цели

Както знаем днешната икономика е нестабилна. Основната мисия на НОИ е да поддържа стабилна и надеждна система за социално осигуряване, която насърчава социалната справедливост и осигурява адекватна защита на всички български граждани. За да постигне това, институтът работи за постигане на следните цели:

Администриране на държавни обществени програми. НОИ управлява различни осигурителни фондове, включително тези за общо заболяване и майчинство, безработица, трудови злополуки и професионални заболявания, инвалидност, старост и смърт.

Координация на международни споразумения. Като компетентна институция, НОИ отговаря за прилагането на правилата за координиране на схеми за социална сигурност и международни договори в областта на социалното осигуряване. Това включва обезщетения за болест и майчинство, обезщетения за безработица и пенсии за старост, инвалидност и наследствени пенсии.

Осигуряване на ефективно управление. НОИ се стреми към прозрачно и ефективно управление. Институтът гарантира, че финансовите ресурси се използват разумно и че системата за социално осигуряване остава устойчива в дългосрочен план.

Услуги за клиенти: НОИ се ангажира да предоставя отлични услуги на своите клиенти, като гарантира, че всички бенефициенти имат достъп до необходимата им информация и подкрепа.

Управление на НОИ

Висшият управляващ орган на НОИ е Надзорният съвет, който се състои от представители на държавата и на национално представените работодателски и синдикални организации. Този колективен орган отговаря за общото ръководство и контрол на дейността на института. Прави го като взема решения, свързани с бюджета, отчетите и други ключови въпроси. Централното управление на НОИ, разположено в град София. То е подкрепено от 28 териториални поделения, разположени във всеки областен център в страната, осигуряващи лесен достъп и обслужване на гражданите.

мъж и жена гледат лаптоп

Програми и услуги, предлагани от НОИ

Националният осигурителен институт предлага широк спектър от програми и услуги, насочени към осигуряване на социална сигурност за българските граждани. Някои от ключовите предложения включват:

Парични обезщетения за болест и майчинство. НОИ предоставя финансови помощи на осигурени лица, които са неработоспособни поради заболяване, бременност или раждане. Много често жените търсят кредит по време на майчинство, за да се справят финансово.

Обезщетения за безработица. Институтът предлага финансова подкрепа на безработните лица, отговарящи на изискванията, чрез предоставяне на обезщетения за определен период от време.

Пенсии за старост, инвалидност и наследствени пенсии. НОИ отпуска различни видове пенсии на лица, достигнали определена възраст или с определени увреждания, както и на оцелели членове на семейства.

Програми за гарантиране на вземанията.Тези програми защитават правата на работници и работодатели в случай на обявяване в несъстоятелност на фирмата.

Допълнително задължително пенсионно осигуряване. НОИ участва в административното управление на допълнителното задължително пенсионно осигуряване, което допълва държавната пенсионна схема.

Информационни и разяснителни кампании. Институтът провежда различни информационни и разяснителни инициативи, за да повиши осведомеността относно своите програми и услуги, както и да образова обществеността относно значението на социалното осигуряване.

Заключение

Националният осигурителен институт играе жизненоважна роля в осигуряването на социална сигурност за гражданите на България. Със своето разнообразно портфолио от програми и услуги, НОИ помага за защитата на милиони хора от трудностите, които могат да възникнат поради здравословни проблеми, загуба на работа, старост или смърт на близък. Като непрекъснато се адаптира към променящите се нужди на обществото и инвестира в ефективни системи за управление, НОИ ще продължи да бъде основен стълб на социалната защита в страната.

Вижте още:

Бруто нето калкулатор или как да видим чистата сума, която ще получим?

Какво представляват P2P платформите за кредитиране?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!