Грешки, които нарушават твоята финансова стабилност

Начало » Грешки, които нарушават твоята финансова стабилност

Пандемията и последващата рецесия се отразиха негативно на финансовата стабилност на голяма част от световното население. Много от милиардерите също понесоха огромни загуби. Това допълнително разтърси световната икономика. В такъв период на криза е важно да вземаме добри финансови решения и да не допускаме някои грешки. Днес ще ти представим някой грешки, които влияят зле на твоята финансова стабилност.

Инвестираш без предварително проучване

Инвестирането става все по-популярен начин да си набавим допълнителни финанси или дори да опитаме да увеличим многократно активите си или казано по-просто да опитаме да забогатеем. Потребителите най-често инвестират в акции, злато и криптовалути. Ситуацията на пазара обаче е доста динамична. Много от индустриите бяха сериозно ударени от кризата с коронавируса, други пък просперираха. Различни тенденции влияят ежедневно на пазара, така че е добре да проучиш къде и кога да инвестираш. Най известното правило е да се купува когато цената е ниска, и да се продава когато е висока. Преди да инвестираш, проучи добре моментното състояние на пазара.

Вземаш кредити когато цената е висока

Кредитите станаха нормална част от ежедневието на българите. Вече по-голямата част от населението има задължения към финансовите институции. Дори по-заможните граждани имат заеми. Има различни видове кредити. Бързи, банкови и ипотечни. Ако си в спешна ситуация и имаш нужда от бърз заем вероятно не можеш да чакаш и да търсиш най-изгодния кредит. В случай че искаш да вземеш заем, за да изпълниш по-дългосрочна цел, следи как върви пазара. Чети новините и надеждните финансови източници за да имаш най-актуалната информация. Ако вземеш заем, когато лихвите са най-високи можеш да нарушиш своята финансова стабилност.

финансова стабилност, мъж гледа към касова бележка

Харчиш за емоционални покупки и бързо губиш финансова стабилност

Разбираемо е, че сме млади и искаме да имаме всичко. Социалните мрежи допълнително усилват желанието ни да притежаваме множество вещи. Рекламите за невероятни продукти, които обещават да променят целия ни живот, ни заливат отвсякъде. Така водени от желанието ние започваме да пазаруваме необуздано. В края на месеца обаче съжаляваме за тези наши решения. Какво можеш да направиш? Мисли преди да купиш нещо. Когато видиш продукт, който привлича интереса ти не бързай да го купуваш. Изчакай желанието да отлежи и трезво прецени дали наистина имаш нужда от него. Друго, което можеш да направиш е да не купуваш вещи само защото са намалени. Опитай да планираш важните си цели и да отделяш средства първо за тях, така ще запазиш своята финансова стабилност.

Не мислиш за бъдещата си финансова стабилност

Когато сме млади рядко се замисляме за дългосрочното бъдеще. То обаче вероятно ще дойде. Помисли дали не е добре да инвестираш в пенсионен фонд. Пенсионерите в България получават ниски пенсии и често вземат кредити за пенсионери, въпреки дългия си стаж. Не е ясно какво ще е бъдещето, но е добре да се застраховаш и да започнеш да заделяш малки суми от месечния си бюджет за пенсионен фонд. Друго, което можеш да си направиш е застраховката. Повечето българи застраховат имота или колата си, но не и себе си. Здравните проблеми обаче често идват неочаквано, затова е добре да имаш здравна застраховка или застраховка живот. Застраховката живот може да гарантира добро бъдеще на близките ти в случай на тежко житейско събитие.

Здравната застраховка пък може и да се ползва от жени, които планират да забременеят. Така при раждането на дете, застрахователната фирма отпуска сума, която често надвишава внасяната от потребителката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!