Какво е Българска народна банка и как тя влияе на кредитите?

Начало » Какво е Българска народна банка и как тя влияе на кредитите?

Какво е Българска народна банка?

Българската народна банка или БНБ е централната банка в държавата ни. БНБ е основана на 25 януари 1879 г. Основна функция на институцията Българска народна банка е да поддържа ценова стабилност като осигурява стабилността на националната парична единица (която все още е лев), както и да провежда парична политика според законовите изисквания. БНБ действа в съответствие с принципа на отворената пазарна икономика при свободна конкуренция, като подкрепя разпределението на ресурсите.

Българската народна банка подкрепя общите икономически политики в Европейската общност, за да допринесе за осъществяване на нейните цели. Централната банка подкрепя политиката на устойчив растеж. БНБ съдейства за създаването и функционирането на ефективните платежни системи и осъществяването надзор върху тях. Тя има правото да емитира банкноти и монети в страната ни. БНБ осъществява надзор върху дейността на другите банки в страната с оглед поддържане стабилността на банковата система и защитата на интересите на вложителите. Българска народна банка е институция, която регулира и осъществява надзор върху дейността на операторите на платежни системи, на платежните институции и на дружествата за електронни пари в страната. Банката осъществява изследователска дейност, събира, обобщава и анализира.

Как БНБ влияе върху кредитите?

Българската народна банка не определя лихвените проценти по кредитите. Пo Зaĸoнa зa БHБ Цeнтpaлнaтa бaнĸa в България нe мoжe дa oпpeдeля ocнoвнaта лиxвa, тя пpocтo oбявявa лиxвaтa пocтигнaтa oт peaлни cдeлĸи нa финaнcoвия ни пaзap. БНБ може единствено да регулира ГПР ( годишен процент на разходите) по кредитите. В това число се включват всички законови заеми, предлагани от банковите и небанковите институции. Такива са: ипотечни кредити, банкови заеми, стокови кредити, бързи кредити. Добре е да знаеш кога лихвите по кредитите се увеличават. Чети новините и се интересувай от финансовите тенденции, за да вземаш изгодни кредитни продукти.

Какво е Централен кредитен регистър?

Централен кредитен регистър или ЦКР е платформа към БНБ. Инфopмaциятa зa ĸpeдитнaтa ти зaдлъжнялocт ce съхранява в Цeнтpaлния ĸpeдитeн peгиcтъp. Bcяĸa ĸpeдитнa компания e зaдължeнa вeднъж мeceчнo дa изпраща ĸъм peгиcтъpa вcичĸи cвoи ĸлиeнти, ĸoитo нe ca пoгacили мeceчнитe cи вноски в cpoĸ. Иначе казано: просрочията над 30 дни се записват в тази платформа. Πo тoзи нaчин ce cъздaвa дocтa детайлнa бaзa дaнни зa пoвeдeниeтo на кредитоискателите пpeз дълъг пepиoд oт вpeмe. Инфopмaциятa в ЦKP e видима, ĸaĸтo зa теб, тaĸa и зa вcичĸи ĸpeдитopи нa пaзapa. Дoбpaтa нoвинa e, чe инфopмaциятa тaм ce пaзи зa cpoĸ caмo 5 гoдини нaзaд. Ако пpeди това cи имaл затруднения c погасяването нa кредитите cи, ceгa тe нямa дa бъдaт взeти пpeдвид. Ако искаш да видиш своето кредитно досие е нужно да подадеш заявка.

калкулатор и лупа

От къде да намериш кредит, ако си с лоша кредитна история?

В миналото, бързият кредит се е появил като възможност за финансиране на хора с по-ниски доходи. Това бързо се е променило, като влияние на използването на този вид заем оказват различни фактори. Част от клиентите на банките допускат забави по вноските си, което намалява шансовете им за банково кредитиране в бъдеще. Освен това, на пазара има хора, които не работят на постоянен трудов договор или нямат достатъчна кредитоспособност, за да се възползват от банков кредит. Също така понякога ти трябват пари веднага и нямаш време да чакаш за одобрение от банка. По тази причина все повече потребители се обръщат към фирмите предлагащи, бърз кредит, независимо дали са с лошо ЦКР или не.

Различните небанкови компании имат собствени модели за оценка на кредитоспособността на кредитоискателите. Задължителна част от тази оценка е информацията от регистъра на Българска народна банка, но тежестта в крайното решение варира при различните финансови компании. Когато искаш да кандидатстваш за бърз кредит с лошо ЦКР потърси финансови компании готови да те кредитират.

От къде да вземеш кредит?

Избери кредит според целта си. Ако желаеш да вземеш пари на заем, за да си закупиш недвижимо имущество ще ти е нужен по-голям заем. Ако искаш да изпълниш краткосрочна цел като закупуване на нова техника или ремонт на автомобила, може да се възползваш от малък банков заем или пък от бърз кредит с месечни вноски. В случай, че са ти нужни средства за покриване на наем или пък битови сметки можеш да потърсиш заем до заплата. Поради голямата конкуренция между кредитните компании в България, се появиха и сайтовете за сравнение. Те имат за цел да помогнат на потребителите да сравнят едни и същи финансови продукти предлагани от различните компании или пък да сравнят различни кредитни продукти със сходни характеристики. Ако искаш да откриеш нови фирми за бързи заеми, потърси сайтове за сравнение. Сравняването на оферти може да ти помогне да намериш изгоден заем и да спестиш.

Сравни плюсовете и минусите на различните кредитни институции. Колкото повече информация имаш, толкова по-добър избор можеш да направиш. Дори и да ти е нужен спешен заем и да бързаш да се сдобиеш с него, винаги внимавай. Чети приложените документи и комуникирай активно с фирмата кредитор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!