Какво е Централен кредитен регистър?

Начало » Какво е Централен кредитен регистър?

Какво е кредитен регистър?

Централният кредитен регистър (ЦКР) е платформа към БНБ (Българска народна банка), създадена с цел да се събира и съхранява информация за кредитната задлъжнялост на физическите и юридическите лица в България. ЦКР служи като инструмент на банковите и небанковите финансови институции да оценяват поведението на потенциалните си клиенти.

Информацията, която се събира и съхранява в Централен кредитен регистър, включва данни за кредитите, които са взети от физически и юридически лица, както и за плащанията, които са направени по тях. Така се формира кредитна история на всяко лице, което е имало или има кредитен продукт. Важно е, да отбележим, че данните, които се пазят в ЦКР са за период пет години назад. Ако си имал по-стари задължения, по които си имал просрочия, те няма да бъдат взети предвид, когато кандидатстваш за заем. За просрочие се счита закъснение с вноска по заема повече от 30 дни, така че ако си имал закъснения от по няколко дни не се тревожи, че кредитната ти история е влошена.

Как да направиш проверка в ЦКР?

Ако не си спомняш дали си имал просрочия или не, можеш да направиш проверка в ЦКР. Нужно е да попълниш и изпратиш заявление и ще ти бъде отговорено в 14 дневен срок. Всяко лице в България има право на една безплатна годишна проверка в ЦКР. Ако ти е нужна повторна проверка е нужно да заплатиш определена такса. Ако желаеш да ти бъде отговорено по-бързо от посочения срок, отново трябва да заплатиш допълнителна такса. За повече информация посети платформата Централен кредитен регистър.

Онлайн проверка в Централен кредитен регистър

За съжаление все още не можеш да провериш кредитното си досие онлайн за минути. Нужно е да преминеш през стандартната процедура. Повече информация по темата можеш да намериш на сайта на централен кредитен регистър. Имай предвид, че никой не изисква от теб да направиш проверка на своята кредитна задлъжнялост. Банките и фирмите за бързи кредити имат механизми, с които да проверяват тази информация бързо и без да те ангажират.

Бързи онлайн кредити с лошо ЦКР

Бързите онлайн кредити с месечна вноска са финансов продукт, който се предлага онлайн. Бързите заеми, обикновено се вземат за  краткосрочни цели или решаване на спешни проблеми. В повечето случаи, можеш да вземеш бърз заем само с лична карта, без да предоставяш куп документи. Срокът за връщане на кредита се уточнява с кредитната компания, като обикновено потребителят може да избира в определен диапазон.

Хората с влошена кредитна история трудно могат да получат заем от банка. За това те често прибягват до фирмите за бързи заеми. Много небанкови финансови компании предлагат заеми на лица с лошо ЦКР. Имай предвид, че някои кредитори могат да ти изискат допълнителна гаранция или поръчител, за да намалят кредитния си риск.

кубчета монети и стрелки надолу и нагоре

Експресни заеми с лошо ЦКР

Ако ти е нужен експресен заем трябва да потърсиш фирма готова да те кредитира. Разгледай различните финансови компании и проучи техните условия и изисквания. Важно е да знаеш, изисква ли се солидарен длъжник или банкова гаранция, какви са таксите и комисионните на фирмата и тн. Прегледай сайтовете на различните компании и научи подробностите. Дори да ти е нужен наистина експресен заем, не вземай прибързани решения. Чети всички документи, които подписваш и се интересувай от условията.

Нека ти напомним, че кредитите са финансови услуги, които носят риск и трябва да се използват с внимание и отговорност. Преди да изтеглиш заем, трябва да се увериш, че си способен да върнеш парите в установения срок. Също така, е важно да разбираш условията на кредита, включително размера на лихвите и таксите. Ако не си сигурен, че можеш да връщаш заема си, по-добре потърси друг вариант за финансиране. Заемите с влошена кредитна история са по-неизгодни от останалите. Все пак проучи всички оферти за бързи кредити с лошо ЦКР, за да намериш най-подходящия вариант.

Какво да направиш, за да имаш добра кредитна история?

За да имаш добра кредитна история, е нужно да се стремиш да се придържаш към следните практики:

  • Плащайте всички свои задължения в срок. Особено важно е да плащаш своите заеми навреме, защото това е главният фактор, който финансовите институции вземат предвид, когато ти предлагат кредитен продукт.
  • Ограничи вземането на заеми. Не вземай кредити за импулсивни покупки, за хазарт, рискова инвестиция или покупки, които не са спешни. Ако вземаш кредити постоянно е напълно възможно да изпаднеш в дългова спирала от която трудно се излиза.
  • При възможност – погаси предсрочно. Ако имаш възможност да направиш предсрочно погасяване я използвай. Така заема ще ти излезе доста по-евтин. Попитай кредитния си консултант дали можеш да направиш частично или пълно предсрочно погасяване по своето кредитно задължение.
  • Рефинансирай. Ако имаш няколко различни заема, които искаш да обединиш, искаш да намалиш месечните си вноски или пък си намерил по-изгоден заем от текущия можеш да рефинансираш. При положение, че изпитваш затруднения с изплащането на своя кредит, попитай за рефинансиране. Така вместо да влошаваш своето кредитно досие, можеш да получиш по-добри условия и едновременно да запазиш добра история в ЦКР.
  • Говори със своя кредитор. При затруднения с плащането на месечните вноски, повечето хора изключват телефоните си и прекратяват комуникацията със своя кредитор. Това не носи полза нито на теб, нито на кредитната компания. По-добре е да говориш със своя кредитен консултант и да обсъдите какви са възможностите за подобряване на положението.

В заключение, можем да ти кажем, че е важно да пазиш добра кредитна история в ЦКР. Колкото по-лоялен платец си, толкова по-добри условия ще ти предлагат финансовите институции. Повечето фирми за бързи заеми имат програми за лоялност, в които включват клиентите, които са вземали заем от тях и са го погасили в срок. Отнасяй се отговорно и се възползвай от изгодни заеми в бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!