Да вземеш ли кредит с фиксирана лихва?

Начало » Да вземеш ли кредит с фиксирана лихва?

Кредитът с фиксирана лихва е един от най-популярните начини за финансиране на покупки или спешни нужди. Част от потребителите го вземат за изпълнение на дългосрочни цели. Предлага се от повечето финансови институции и има много предимства за кредитополучателите.

Фиксираната лихва дава възможност за планиране на разходите на кредитополучателя, тъй като сумата на месечните вноски е фиксирана през целия период на кредита. Това е особено полезно за хора, които имат ограничен бюджет. Също така за хора, които искат да се чувстват сигурни, че ще могат да изплатят своя заем коректно.

Недостатъци на продукта кредит с фиксирана лихва

Кредитът с фиксирана лихва има и някои недостатъци. Един от тях е, че лихвата по заема обикновено е по-висока от тази на кредит с променлива лихва, особено в началото на периода. Освен това, при заеми с фиксирана лихва, кредитополучателят няма възможност да се възползва от понижаване на лихвата, ако пазарните условия се променят.

Преди да избереш кредит с фиксирана лихва, е важно да направиш сравнителен анализ на предлаганите от различните финансови институции условия на кредитиране. Не забравяй да провериш ГПР, ГЛП, таксите и условията за погасяване на кредита. Само като се запознаеш с всички подробности по кредита, ще можеш да вземеш информирано решение.

Размерът на вноските е важен

При заемите с равни вноски размерът на месечната вноска е един и същ за целия период на кредита, освен ако няма промени в лихвения процент. При този тип погасителен план с времето лихвата намалява, но тези по главницата растат със същия размер, поради което общия размер на месечната вноска е еднакъв.

При кредитите с намаляващи вноски дължимата сума по главницата е една и съща всеки месец. Тя се равнява на общия размер на задължението разделен на броя месечни вноски през периода. И понеже лихвените вноски намаляват с всяко плащане по главницата, общия размер на месечната вноска намалява, затова и се наричат „намаляващи“ вноски.

Когато искаш да се възползваш от потребителски или ипотечен кредит от банка, най-вероятно ще можеш да избираш дали да изплащаш задължението си на равни или намаляващи вноски. Фирмите за бързи кредити обикновено предлагат само заем с фиксирана лихва.

Най-разпространеният начин за осигуряване на финансови средства за спешни разходи, е предварителното изготвяне на личен бюджет и спестяването на пари. Ако вземаме добра заплата, която надскача средната за страната ни, лесно можем да се справим с неочакваните ситуации, стига да имаме достатъчно спестени пари. Когато се намираме в ситуацията на голяма част от хората, които имат финансови средства до толкова, че да им стигат за покриването на сметки и храна, спестяването на средства е наистина трудна задача. А непредвидени разходи се появяват доста често.

използване на калкулатор

Бързи кредити

Има лесен начин за справяне с финансовите проблеми, който набира популярност през последните години – вземането на бърз заем. Въпреки че много хора са противници на кредитите, не винаги можем да имаме отделени средства, за да посрещнем всички проблеми – ежедневни или изненадващи. Тук на помощ идва този начин, който не те обвързва с банкови институции и ти предоставя нужните спешни пари. За разлика от заемите от банка с този метод няма чакане и подаване на множество документи. Преди да се възползваш от такъв заем обмисли добре всички подробности. Проучи различните фирми за бързи кредити, както и техните условия и промоции.В случай, че си с влошено кредитно досие или не работиш на трудов договор потърси кредитори отпускащи заеми на такъв тип клиенти.

Финансовата дисциплина при вземането на решения

Когато вземеш решение да кандидатстваш за бърз или банков кредит, добре е да си отговориш на няколко въпроса:

  • Имам ли наистина нужда от този заем?
  • Ще мога ли да изплащам вноските си без това да окаже сериозно влияние върху моя бюджет?
  • Кога и как ще трябва да върна заема?
  • Какво ще правя, ако изпитам затруднение с плащането на вноските?

Финансовата дисциплина ще ти даде отговори на тези въпроси, които ще ти помогнат да вземеш най-доброто решение. Разумно е да кандидатстваш за даден кредит само, ако наистина имаш нужда от него. Важно е също наистина да си сигурен, че може да се справиш с връщането му. Важно е да погасяваш задълженията си навреме. Добрата кредитна история води до получаването на изгодни кредити в бъдещето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!