Какви видове кредити има и кой е подходящ за теб?

Начало » Какви видове кредити има и кой е подходящ за теб?

Българите сме свикнали да вземаме заеми във всякакви ситуации. Теглим кредити, когато ни се развали даден уред, когато искаме да направим ремонт, в случай, че искаме да направим подарък или пък да отидем на ваканция. Вземането на заеми, за да си закупим жилище също е доста популярно сред населението на страната ни. На финансовия пазар има десетки видове кредити. Кредитните компании се стремят да предлагат на клиентите си все по-изгодни оферти, както и все по-гъвкави условия. В тази статия ще ти обясним естеството на различните видове кредити, за да прецениш кой е най-подходящия за теб към момента.

Банков кредит

Банковите заеми са сред най-популярните на пазара. Този вид кредит е нецелеви или казано по-просто можеш да използваш отпуснатата сума за избрана от теб цел. Лихвеният процент при този заем може да бъде фиксиран или плаващ. Отпуснатите суми при потребителските заеми обикновено варират между 1000 и 80 000лв. В зависимост от банката тези суми могат да се различават. За да се възползваш от този вид заем е нужно да работиш на постоянен трудов договор от поне шест месеца или да имаш друг вид постоянен доход.

Бърз кредит

Небанковите финансови институции кредитират по-голям диапазон от потребители. Голяма част от българите нямат доказуеми доходи или са с влошена кредитна история. Те могат да намерят финансиране единствено при фирмите за бързи кредити. Там се предлагат два подвида заеми – кредит на вноски и заем до заплата.

Стоков кредит

Той представлява вид целеви заем, който се ползва за закупуване на определен продукт. Ако имаш нужда от нова бяла или черна техника, мебели или друг продукт, който може да бъде закупен на изплащане, този заем може да ти бъде изгоден. На пазара се предлагат стокови кредити с оскъпяване и такива без оскъпяване.

Ръце държат торбички с пари

Кредит с обезпечение/ипотека

При този вид заем потребителят ипотекира свой недвижим имот или друг вид собственост срещу кредит, който обикновено е в по-големи размери.

Жилищен кредит

Използва се за закупуване на жилище, което от своя страна е и гаранция, че ако потребителят не погасява задължението си, финансовата институция няма да претърпи загуби. И върху жилищния и върху ипотечния кредит се учредява ипотека. Тя представлява ограничено вещно право върху определен недвижим имот, което се учредява с цел обезпечаване на определено вземане. Ипотеките се разделят на два вида – договорни и законови.

Който и вид заем да избереш, не забравяй колко е важно да имаш добра кредитоспособност, както и добра кредитна история. Преди да решиш, че ще прибегнеш до кредит се увери, че ще можеш да го погасяваш редовно. Избери месечна вноска с която можеш да се справиш и при нужда рефинансирай. Друго важно нещо е да си напълно наясно с условията по договора си. Да бъдеш добре подготвен с нужната информация е ключов фактор при вземането на пари на заем. Колкото повече знаеш толкова по-добър избор ще можеш да направиш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!