Изгодно ли е да купуваме коли на лизинг?

Начало » Изгодно ли е да купуваме коли на лизинг?

Автомобилите са съществена част от съвременния живот, като много хора разчитат на тях за ежедневни пътувания до работното място, пазаруване и семейни дейности. С широкия набор от налични опции за финансиране, закупуването на автомобил може да бъде объркващо преживяване. Един популярен вариант е закупуването на коли на лизинг, което предлага няколко предимства, но и потенциални недостатъци. Тази статия ще разгледа дали закупуването на автомобили на лизинг е изгодно в дългосрочен план и ще предостави информация, която да ви помогне да вземете информирано решение.

Нуждаеш се от бърз кредит още сега?

Можем да ти отпуснем до 5000 лева

Задължително поле
Задължително поле
Задължително поле
woman

Ще ти се обадим скоро!

Благодарим ти, че избра нашия заем. Кредитен консултант ще ти се обади на предоставения от теб телефонен номер и ще обсъдите възможностите за кредитиране.

Дублирана заявка

В последните 30 дни имаш подадена заявка за кредит към този кредитор!

Възникна грешка!

Моля, опитай отново малко по-късно.

Виж други предложения

Какво представлява купуването на коли на лизинг?

Лизингът на автомобил е споразумение между собственик на автомобил (лизингодател) и лице или бизнес (наемател). То позволява на наемателя да използва автомобила за определен период от време при определени условия. Наемателят прави редовни плащания през целия срок на лизинга, които покриват разходите за автомобила, включително амортизация, лихви и такси. В края на срока на лизинга наемателят има възможност да закупи автомобила по остатъчната му стойност или да го върне на лизингодателя.

Предимства на закупуването на автомобили на лизинг

Ниски първоначални разходи

Едно от основните предимства на лизинга на автомобили е ниската начална цена. За разлика от закупуването на автомобил с пари или вземането на заем, лизингът изисква само първоначална вноска. Тя обикновено е 1-3 месеца наем. Това означава, че можете да получите ново превозно средство веднага, без да се налага да спестявате или да кандидатствате за кредит за кола.

ключ и червени коли на лизинг

По-ниски месечни плащания

Лизингът на автомобили често включва по-ниски месечни плащания от финансирането на автомобил чрез заем. Това е така, защото лизинговите плащания са структурирани така, че да включват само разходите, свързани с използването на автомобила, като амортизация, лихви и такси. За сравнение, заемите за автомобили трябва да покрият както покупната цена на автомобила, така и разходите за заемане на парите за продължителността на заема.

Опция за надграждане

Лизингът на автомобили предлага гъвкавостта да надградите до нов автомобил на всеки край на лизинга. Ако искате да притежавате най-новата технология или функции, можете просто да върнете текущия си автомобил. Също и да сключите нов лизинг за по-нов модел с депозит. Това може да бъде особено полезно за фирми, които искат да поддържат автопарка си свеж и ефективен.

Поддръжка и гаранция

Повечето лизингови договори включват поддръжка и гаранция за целия срок на лизинга. Това означава, че ако нещо се повреди с вашия автомобил, вие или вашият механик можете да го откарате в сервиз, одобрен от лизингодателя, където ремонтът ще бъде покрит от гаранцията на производителя. Някои лизингови компании дори предлагат услуги за пътна помощ в случай на извънредни ситуации.

Недостатъци на закупуването на автомобили на лизинг

Липса на собственост

Когато купувате кола на лизинг, вие не ставате собственик на автомобила, докато не изплатите оставащата главница и всички такси. Това означава, че нямате свободата да продавате или модифицирате колата, без първо да получите съгласието на лизингодателя. Освен това, ако спрете да правите плащания, лизингодателят може да си върне автомобила.

Високи километрични такси

Много лизингови договори имат ограничения за пробег, което означава, че ако надхвърлите определения брой километри, ще бъдете таксувани допълнително. Тези такси могат да бъдат значителни и лесно да надхвърлят спестяванията, направени чрез ниските първоначални разходи и месечни плащания.

Възможност за прекомерно задлъжняване

Съществува риск да се окажете в капан в непрекъснат цикъл на лизинг, при който непрекъснато подписвате нови договори, преди старият договор да изтече. Това може да доведе до прекомерно задлъжняване и финансови затруднения, тъй като никога не притежавате актива и не изграждате никаква капитализация.

Критична възраст

При лизинг на автомобили съществува риск автомобилът да има критична възраст или висока остатъчна стойност в края на договора. Това означава, че остатъчната стойност може да бъде значително по-висока от пазарната стойност на автомобила, което ви принуждава или да закупите автомобила на тази увеличена цена, или да потърсите друго финансиране, за да покриете разликата.

В заключение, закупуването на автомобили на лизинг може да бъде изгодна опция за тези, които търсят ниски първоначални разходи и по-ниски месечни плащания. Въпреки това е важно да сте наясно с потенциалните недостатъци, като липсата на собственост, високите такси за километри и възможността за прекомерно задлъжняване. Преди да подпишете лизингов договор, отделете време, за да оцените вашите нужди, бюджет и дългосрочните последици от вземането на коли на лизинг спрямо другите опции за финансиране. Като направите това, можете да вземете информирано решение, което най-добре отговаря на вашите специфични обстоятелства и цели.

Вижте още: Фирми, предлагащи онлайн кредити без доказване на доход

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!