Кредит с ниска лихва – възможно ли е?

Начало » Кредит с ниска лихва – възможно ли е?

Какво е ниска лихва и как размерът ѝ влияе на кредита?

Лихвата е сумата начислявана като процент върху главницата. Тя бива платена от кредитополучателя, за използваните пари на кредитора. С други думи това е сумата, дължима срещу временно използване на финансов ресурс. Колкото по-ниска е една лихва, толкова по-изгоден заем ползва потребителя. Имай предвид, че не само лихвата има значение. Има и други параметри, които влияят върху оскъпяването по един заем. Днес ще ти разкажем възможно ли е да намериш наистина изгоден кредит с ниска лихва.

Как да избера кредит с ниска лихва?

Банките са известни с това, че имат ниски лихвени проценти при потребителските и ипотечните заеми, които отпускат. За това повечето потребители кандидатстват за банкови заеми. Риск политиката на банките обаче е доста строга. Те одобряват само потребители с доказуеми доходи, добра кредитоспособност и добра кредитна история. Когато не получат одобрение от банката повечето потребители прибягват да фирмите за бързи кредити. Те са известни с това, че лихвите при тях са по-високи, но пък одобряват по-широк диапазон от потребители. Хората търсещи бързи кредити с лошо ЦКР или такива с недоказуеми доходи също могат да се възползват от заем, благодарение на небанковите финансови компании. Важно е да знаеш, че всяка финансова институция има своя политика за одобрение и изискванията и условията за вземане на заем могат да варират.

Максимален лихвен процент

Максималният лихвен процент е максималната годишна лихва, която може да се вземе при дадена кредитна договореност. Той се определя от законодателството и може да варира в различните държави. В някои държави максималният лихвен процент може да се променя според дейността или типа на кредита, който се взима. Важно е да се отбележи, че всеки клиент може да вземе кредит с по-ниска лихва, отколкото максималното допустимата по закон лихва. Лихвеният процент по кредитните продукти може да бъде плаващ или фиксиран. Ако имаш нужда от дългосрочен заем, следи кога лихвените проценти на финансовите продукти са ниски.

Сравнение между лихвите на компаниите

Можеш да сравниш лихвите на различните кредитори като разгледаш сайтовете им. Също така можеш да потърсиш сайтове за сравнение на кредити. Там ще намериш подробна информация за различните финансови компании и техните условия. Целта на такива сайтове е да помогнат на потребителите да правят по-информирани решения при избирането на даден продукт. Можеш да сравниш лихвите на дадените заеми, както и други параметри. Имай предвид, че част от фирмите на тези сайтове могат да имат платено участие. Колкото по-голяма сума искаш да изтеглиш, толкова по-важно е да проучиш всички подробности свързани с кредитите и финансовите компании.

Кредити с ниска лихва или кредити без лихва?

Когато търсим кредитен продукт подходящ за нашите нужди намираме множество оферти от различни кредитни компании. Всяка финансова институция рекламира своите продукти и твърди, че те са най-добрите на пазара. Но как да разбереш кой финансов продукт е наистина изгоден за теб? Първото, което е нужно да направиш е да видиш какви са ГЛП (годишен лихвен процент) и ГПР (годишен процент на разходите) на различните фирми. ГЛП е максималната годишна лихва, която може да ти бъде наложена от кредитора по закон. ГПР пък показва реалното оскъпяване по кредита. Към лихвения процент се прибавят и останалите разходи. Те могат да бъдат такси за одобрение, обработка или застраховка по заема, както и други комисионни определени от фирмата кредитор. В случай че кредитополучателят просрочва вноските си, може да бъде наложено допълнително оскъпяване, различно от ГПР. 

Какво е кредит без лихва?

Голяма част от небанковите финансови компании предлагат безлихвен първи заем на новите си клиенти. Този заем е по-известен като кредит до заплата. При него отпуснатите суми са ниски, а срокът за погасяването им – кратък (обикновено 15-60 дни). Този финансов продукт е подходящ за потребители, които имат спешна нужда от малък по размер заем. Можеш да намериш онлайн безлихвен кредит веднага.Поради ниския кредитен риск този кредит наистина може да се предлага без лихва. Ако го просрочиш, имай предвид, че могат да ти бъдат наложени наказателни начисление. Също така липсата на лихва не изключва наличието на такси или комисионни. По тази причина чети договора си внимателно и бъди наясно какво точно ще бъде оскъпяването.

хора върху купчини от монети

Стоков заем на изплащане без оскъпяване

Той представлява вид целеви заем, който се ползва за закупуване на определен продукт. Ако имаш нужда от нова техника, мебели или друг продукт, който може да бъде закупен на изплащане, този кредит може да ти бъде по-евтин от един бърз кредит. На пазара се предлагат стокови заеми с оскъпяване и такива без оскъпяване. Винаги чети договорите, които подписваш и внимавай за детайлите.

Един заем без лихва може да ти помогне в непредвидена ситуация, но ако имаш нужда да изпълниш дългосрочна цел или да се възползваш от по-голяма сума тогава трудно ще намериш безлихвен кредит. Разгледай предложенията на различните кредитори и потърси повече информация какви са техните условия и изисквания. При наличие на въпроси се обърни към кредитен консултант. Не бързай да се съгласяваш на първото предложение, което получиш.

В крайна сметка имай предвид, че не само лихвата влияе върху оскъпяването на даден кредитен продукт. Както ти разказахме таксите, комисионните и евентуална застраховка също могат да увеличат крайната цена по един заем. За да се възползваш от изгодни кредити е нужно да пазиш добро кредитно досие. Погасявай взетите заеми навреме. Ако вече си имал заем в дадена институция попитай дали могат да ти предложат промоционални условия. Повече финансови компании имат програми за лоялност и предоставят на потребителите си по-добри условия със всеки следващ заем. Да погасяваш коректно кредитите си е от полза както за теб, така и за кредиторите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!