Край! Лихвите тръгнаха нагоре

Начало » Край! Лихвите тръгнаха нагоре

Дълго очакваният край на ниските лихви настъпи. Индикациите за предстоящото поскъпване на кредитите започнаха преди месеци – първо в САЩ, после и в Европа. ЕЦБ на два пъти повишава базовата лихва, в опит да повлияе на инфлацията, докато Федералният резерв го направи на няколко пъти. Сега вече увеличението на основната лихва стана факт и у нас. Вчера обяви увеличението на базовата лихва с 0.49%. Това увеличение на основния лихвен процент се явява първо за последните 6 години. Какво ще бъде отражението на тази промяна?

Основният лихвен процент и кредитите

На първо място увеличението на базовата лихва ще повлияе на цената на кредитите. Ще бъдат засегнати както потребителските, така и ипотечните. Логичното поведение на банките предполага първо да бъдат увеличени лихвите по ново отпуснатите кредити. След това се очаква да се увеличат лихвите и по вече отпуснатите кредити. Разбира се, вътрешната политика на всяка търговска банка може да ускори или забави прилагането на по-високите цени.

лихвен процент

Основният лихвен процент и депозитите

Съвсем очаквано, нарастването на основния лихвен процент ще направи депозитите по-привлекателни. През последните години лихвите по спестовните сметки бяха на практика нулеви и парите в банката не носеха доходност. Това ще се промени, като е въпрос на малко време доходността да неутрализира размера на месечните такси и балансът по сметките в края на месеца да стане положителен. Очакванията са това да доведе до засилен интерес и повече вложители да доверят спестяванията си на търговските банки, вместо да търсят алтернатива за инвестиции.

Таванът на ГПР, като функция на основния лихвен процент

ГПР по своята същност е част от оценката за цената на кредита, но ще го разгледаме отделно, защото засяга сектора на бързите кредити по начин, малко известен на потребителите. Според българското законодателство, максималното оскъпяване на един кредит може да бъде не повече от 5 пъти законовата лихва за забава. Законовата лихва е дефинирана като ОЛП (основния лихвен процент) + 10%. До края на септември основният лихвен процент беше 0%, следователно „таванът“ на ГПР беше 50%. След повишаването на базовата лихва с близо половин процент, новият лимит на ГПР следва да бъде 52.45%.

Колко ще поскъпнат и без това не евтините бързи кредити, предстои да разберем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!