Цена на биткойн – защо падна внезапно?

Начало » Цена на биткойн – защо падна внезапно?

Биткойн представлява платежна система с отворен код, базирана на P2P (peer-to-peer) разпределена мрежова база. Тя използва блокчейн технология и оперира с виртуална валута или криптовалута, която не съответства напълно на обичайната дефиниция за валута в световната икономика.

История на Биткойн

Идеята за разпределена криптовалута се появява през 1998 г. в киберпънк общността. През 2008 г., Сатоши Накамото представя биткойн, решавайки досега неразрешими проблеми. През следващата година се роди биткойн мрежата, като се пусна първият клиент с отворен код и първите биткойни. В началото цените се определят от участници във форуми, а първата сериозна транзакция е за пица струваща 10 000 биткойна. Скоро след това се появява биткойн борсата „Mt. Gox“.

Към януари 2016 г., биткойн заема около 90% от общия оборот в сегмента на криптовалутите, стигайки до 7 милиарда щатски долара. В сравнение, ежедневният оборот на световните валутни пазари е 5 трилиона щатски долара.

Същност

Биткойн представлява споделена интернет счетоводна система за индивидуални сметки, работеща чрез P2P мрежа с отворен код. Тя е децентрализирана и не подлежи на контрол от централна институция, като например централна банка, което я прави „децентрализирана валута“ според Министерството на финансите на САЩ.

Добиване

Биткойните се създават като възнаграждение за изчислителна работа, наречена „добиване“ или „копаене“. Потребителите проверяват блоковете от блокчейн веригата и създават нови, използвайки изчислителната мощ на своите машини. Процесът изисква значителни изчислителни ресурси, запазвайки децентрализацията на мрежата. С течение на времето „копаенето“ става по-сложно, използвайки специализирани техники като ASIC (Специфична за приложението интегрална схема).

Общият брой на биткойните е предварително определен и достига горна граница от 21 милиона. През 2014 г., близо 12 милиона биткойна са в обращение, а на всеки 10 минути се създават около 12,5 биткойна. Скоростта на добиване се намалява наполовина на всеки четири години.

През юни 2014 г., търговската марка „Bitcoin“ е обявена за продажба, след като е регистрирана в Япония и Европейския съюз.

В концепцията за Биткойн няма физическа валута и валутни курсове. Управлението на биткойни става по-лесно чрез биткойн портфейл, който позволява на потребителите да изпращат и получават биткойни електронно. Този софтуер може да бъде инсталиран на персонален компютър, мобилно устройство или уеб приложение, предоставяйки гъвкавост и удобство. Биткойн портфейлът съхранява линкове към криптографските пароли, наричани „частни ключове“, които осигуряват достъп и трансфер на биткойни.

Всеки потребител получава виртуален портфейл с индивидуален код, представляващ дълга поредица от цифри и букви. Този код, започващ с 1 или 3, представлява уникален адрес за съхранение на биткойни и е свързан с балансите и трансакциите на потребителя. Софтуерът на мрежата потвърждава трансакциите, като ги записва в регистъра на трансакциите.

цена на биткойн картинка

Поверителност

Относно поверителността, биткойн мрежата осигурява ниво на анонимност, въпреки че всички трансакции са публични и записани. Този баланс се постига чрез анонимността на ключовете, подписващи всяка трансакция. Въпреки че балансът и трансакциите са видими за всеки член на мрежата, самата информация не може да бъде свързана с конкретен потребител. Идентичността на потребителя остава неизвестна, освен ако не е публично свързана с адреса в Интернет.

За допълнителна поверителност, потребителите могат да използват прокси сървър, Tor или да създават нов биткойн адрес за всяка трансакция. Този подход предоставя допълнителен слой защита срещу възможно проследяване на връзката.

Цена на биткойн – защо падна внезапно?

В началото на декември стойността на биткойна изпита значителен спад, задържайки се около $42,000 цена на биткойн. След като BTC изпадна с почти 10% от нивото от $44,000 в рамките на няколко минути. През последните часове на 12ти декември, биткойн се търгуваше на $41,700. Акциите на компании, свързани с криптовалутата, също изпаднаха рязко след бързия спад на биткойна през една нощ. Собствениците на MicroStrategy, които притежават около 175,000 BTC, видяха спад от 6%. Пазарният индекс на CoinDesk също се понижи с 5%.

Въпреки това, акциите на някои компании се увеличиха над два пъти от началото на годината, на фона на ралито в пазара на криптовалути, ниските лихвени проценти и повишеното очакване за възможно регулаторно одобрение на борсово търгувания фонд за криптовалути. Експертите по криптовалути предвиждат, че цената на биткойна все още може да падне, но този спад се счита за краткосрочен, като общата настройка остава, че тази цена на биткойн ще се покачва.

Според експертите цената на биткойна може да достигне изумителните $100,000.

Вижте още: Потребителски кредит

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!