Две фалирали банки в САЩ! Да се притесняваме ли?

Начало » Две фалирали банки в САЩ! Да се притесняваме ли?

На 10.03.2023 фалира американската банка Silicon Valley Bank (SVB). SVB е най-голямата кредитна институция, фалирала след кризата през 2008 г. Сривът изтри над 150 милиарда долара от стойността на акциите на банките и блокира милиарди, принадлежащи на фирми и инвеститори във фалиралата банка. Silicon Valley Bank беше 16-ата по големина банка в САЩ, с активи възлизащи на около 209 милиарда долара. Финансовата компания беше известна с това, че финансираше много стартиращи технологични фирми, често работещи на загуба. За тези фирми вдигането на лихвите имаше по-силен негативен ефект.

През това време голяма част от технологичните компании и фондове, финансиращи такива, държаха депозитите си в SVB. Негативните очаквания обаче доведоха до масово изтегляне на депозити от банката. Докато се опитваше да набере капитал, за да компенсира изтичащите средства, банката загуби 1,8 милиарда долара от стойността на инвестициите си в американски държавни облигации. Напомняме, че повишаването на лихвите на Федералния резерв засегна и държавните облигации. След като набирането на нов капитал от Silicon Valley Bank се провали цената на акциите ѝ бързо се срина.

В САЩ са застраховани депозитите до 250 000 долара. Сумата е голяма за индивидуалните вложители, но много компании държаха милиони във фалиралата банкова институция. Така 89% от стойността на депозитите на банката, или около 175 милиарда долара в края на миналата година, не са били застраховани.

Втората фалирала банка

Само два дни по-късно на 12.03 фалира и банката Сигничър. Държавните регулатори на САЩ затвориха финансовата институция базирана в Ню Йорк. Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) взе контрола върху банката Сигничър, която е имала активи възлизащи на 110,36 милиарда долара и 88,59 милиарда долара депозити в края на 2022 година.

Министерството на финансите на САЩ и основните банкови регулатори излязоха със съобщението, че застрахованите вложители на Сигничър и SVB ще получат компенсации. Те заявиха също, че данъкоплатците няма да покрият загубите.

Американско знаме и пари

Има ли риск за Европа?

Финансовите експерти в България заявяват, че фалитът на двете банки няма да се отрази негативно на Европа. Те казват, че двете банки са сравнително малки и ситуацията е различна от тази през 2008 година. Въпреки това инвеститорите масово започнаха да търсят по-малко рискови активи. Смята се още, че ситуацията ще накара Федералния резерв на САЩ да преразгледа финансово-кредитната си политика. Финансовото издание MarketWatch изказа мнение, че последиците от настоящата банкова криза няма да засегнат сериозно икономиката на САЩ.

На 13.03 банките Ѕаntаndеr (Испания) и Соmmеrzbаnk (Германия) претърпяха cпaд нa цeнитe нa aĸциитe cи който надвиши 10%. Няколко пo-мaлĸи aмepиĸaнcĸи бaнĸи също пoнecoxa сериозни зaгyби, въпpeĸи чe yвepиха ĸлиeнтитe cи, чe имaт дocтaтъчнo висока лиĸвиднocт, за да се справят със ситуацията. Въпреки, чe ocнoвнитe фoндoви индeĸcи нa Уoлcтpийт се cтaбилизиpaxa, бaнĸoвитe aĸции ocтaват под cилeн нaтиcĸ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!