Какво се задава с края на досегашните евтини кредити?

Начало » Какво се задава с края на досегашните евтини кредити?

Край с предлагането на евтини кредити

Вече няма да има евтини кредити. Това е най-логичният извод за средностатистическия потребител след повишаването на основната лихва от Европейската централна банка в края на месец юли тази година. Тази стъпка беше очаквана, след като Федералният резерв в САЩ на няколко пъти вдигна основната си лихва, при това значително. В резултат от тези действия средностатистическият кредитополучател по ипотечен кредит отвъд океана вече плаща средно 5.5% на годишна база. За сравнение, в края на 2021 лихвата беше 3.0%. Въпреки забавянето от страна на ЕЦБ беше ясно, че ще последват същите действия в опит за овладяване на инфлационните процеси в Европа. Какъв ефект може да очакваме у нас?

Индексиране на лихвите по кредитите

Наложеният у нас валутен борд и връзката на лева с еврото води до директно прилагане на решенията на ЕЦБ на нашия финансов пазар. Това означава, че повишаването на основната лихва неминуемо ще се приложи и от нашите банки. Съответно, крайните потребители ще усетят ръст в лихвения процент по кредита си след падежа на заложеното в договора им преизчисление. Стандартно то е заложено на тримесечие или полугодие. И ако при кредитите в евро, при които променливият лихвен процент се определя от Euribor това ще стане като автоматичен механизъм, то при кредитите в лева нещата стоят по друг начин.

Всяка от търговските банки използва собствена формула за определяне на лихвения процент по кредита. При левовите кредити е много вероятно повишението да настъпи с известно забавяне и да се случи след повишаване на лихвите по депозитите. Отделно, при кредитите, по които лихвата се определя на база вътрешни индекси на банките може да се очаква по-малък ръст, отколкото при кредитите в евро.

По-малко одобрени кредити

В средата на несигурност, която се създава в глобален план можем да очакваме, че освен да стават по-скъпи, кредитите ще стават и по-трудно достъпни. Нормалната реакция на банките е затягане на изискванията към кредитоискателите. Това е пряко следствие от съпътстващите кризата явления – ръст в безработицата и спад в доходите на домакинствата. По този начин може да се окаже, че в скоро време няма да има не само евтини кредити, но и все по-трудно ще бъде да се осигури финансиране.
Дали да рефинансираме настоящия си кредит? Предвид вече създадените очаквания за повишаване на цената на финансирането, може да се каже, че най-подходящия момент е отминал. В същото време, едно правилно рефинансиране може да донесе ползи. Най-малкото, да забави във времето ефекта на повишаване на лихвата и това да доведе до спестяване. При всички случаи едно решение за рефинансиране на кредита трябва да бъде обмислено и реализирано преди очакваното затягане на изискванията от страна на банките.

Фиксираната лихва като последен вариант за евтини кредити

По данни от част от големите банки у нас, цитирани от в. Капитал, в последно време се увеличава интересът към ипотечни кредити с фиксирана лихва. Факт е, че малко на брой банки предлагат такъв продукт, основно заради слабия до момента интерес. А слабото търсене е логично, тъй като лихвеният процент към момента на сключване на договора е по-висок. Сравнено с кредит с променлива лихва, оскъпяването е по-голямо в някои случаи с до 1 лихвен пункт.

В светлината на очакваното повишение на лихвите, обаче, фиксирането на лихвата изглежда все по-правилна стъпка и вероятно единствения вариант за постигане на евтини кредити. Например, преди година не е имало почти никакви запитвания за кредит с фиксирана лихва. Към настоящия момент 10% от всички кредитоискатели се интересуват от условията му. Основен проблем пред по-широкото потребление се явява срокът на фиксиране на лихвата. По правило той обхваща 2-3 години от началото на кредита, като рядко достига до 5 години. Изключително редки са предложения с фиксиране на лихвата за период от 10 години. При тях цената достига 4-4.5%, което я прави внушителна, на фона на предложенията с плаваща лихва.
Едно е сигурно, за всички, които искат пари на заем веднага – краят на евтините кредити наближава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!