От къде да вземеш потребителски заем?

Начало » От къде да вземеш потребителски заем?

Българите често теглим заеми. Вземаме кредити, за да си закупим жилище или автомобил, да обзаведем дома си, да си закупим техника или пък да решим спешен проблем. Има хора, които никога не биха изтеглили кредит, но истината е че ако се информираш предварително един заем може да ти бъде доста изгоден. Въпросът е: Как да намериш потребителски заем, който да ти бъде наистина изгоден?

От къде можеш да вземеш кредит?

Банките и небанковите финансови институции ( фирмите за бързи кредити) отпускат заеми. Най-често потребителите вземат банкови кредити, за да изпълнят свои дългосрочни цели. Бързите кредити се теглят най-вече от потребители, които имат спешна нужда от по-малка сума, или не получават одобрение за банков заем поради лоша кредитна история или недоказуеми доходи.

Финансовите компании предлагат различни продукти. Банките имат потребителски заем, овърдрафт, кредитни карти, ипотечни и жилищни заеми. Компаниите за бързи кредити предлагат два основни продукта. Това са бърз кредит на вноски и заем до заплата. Все повече фирми за бързи кредити предлагат и ипотечни заеми. Ако не можеш да се ориентираш кой е най-добрият продукт за теб, те съветваме да питаш. Всяка банка или фирма за бързи кредити има сайт, както и телефон на който клиентите да могат да получат подробна информация.

потребителски заем - жена стои на земята с лап топ

Сайтове за сравнение

Поради множеството различни фирми и продукти на пазара се появиха и сайтовете за сравнение. В тях можеш да намериш подробна информация за различните компании и техните оферти. Така най-лесно можеш да се ориентираш кой продукт ще ти е най-изгоден. Освен информацията от тези сайтове е добре да знаеш и какви са мненията на клиентите. Потърси отзиви в интернет или питай свои познати от къде можеш да се сдобиеш с изгоден кредит.

Преди да изтеглиш потребителски заем си задай тези въпроси:

  • Наистина ли ми е нужен? Възможно е да искаш да си закупиш вещ, която не ти е наистина необходима. Потребителите често правят импулсивни покупки, понеже това ги прави щастливи в краткосрочен план. За да си доставим този адреналин понякога вземаме грешни решения. Натрупването на кредити, провокирано от спонтанни желания за покупка, обаче, крие риск от свръх задлъжнялост.
  • Може ли целта на заем да бъде отложена? Ако отговорът е не, и мислиш, че разходът е неотложен, трябва да обмислиш още един аспект. Можеш ли да изчакаш? Има наистина неотложни проблеми, като медицински тревоги или замяна на важен уред. Понякога обаче, можеш да отложиш вземането на заем и да си спестиш поемането на допълнителни задължения в неподходящ момент.
  • Имаш ли друга възможност за финансиране? Помисли дали не можеш да поработиш допълнително или пък да поискаш увеличение на заплатата.

При всеки случай на вземане на потребителски заем е важно да прочетеш договора си. Ако имаш въпроси винаги питай кредитния си консултант. Също така погасявай вноските си на време, за да не натрупаш лоша кредитна история.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!