Безлихвен заем – какво трябва да знаеш?

Начало » Безлихвен заем – какво трябва да знаеш?

Българите масово ползват бързи кредити. Това е така поради редица причини. Пандемията, последвалата инфлация и високите сметки многократно усложниха живота ни. Като добавим ниските заплати и пенсии, положението става тежко. Ако мислиш да вземеш заем, мисълта да върнеш много повече, отколкото си взел назаем, може да те спре. Напоследък нашумяха така наречените „бързи кредити без лихва“. Има ли наистина такова нещо? Или това е една от поредните заблуди, в които големите корпорации ни карат да вярваме?

Какво е безлихвен заем?

Поради ожесточената конкуренция на пазара на бързи заеми, много компании започнаха да предлагат безлихвен бърз заем на нови клиенти. Това обаче се отнася само за краткосрочните заеми, известни още като кредити до заплата. При тях отпусканата сума е ниска, обикновено не повече от 500-1000 лева. Сроковете за погасяване на кредита също са кратки, обикновено от 30 до 90 дни. Друго нещо, което трябва да знаеш е, че наказателна лихва ще започне да тече, ако просрочиш вноските си определено време. Доста от компаниите предлагат и кредити онлайн.

Какви други подробности е важно да знаете?

Много компании за бързи кредити начисляват допълнителни такси. Те могат да бъдат: такси за бърза обработка, такси за обработка на документи, изисквания за застраховка на кредит или неустойки, ако не предоставиш поръчител или банкова гаранция. Така че в действителност парите, които заемаш, може да нямат лихва, но може да има такса за обработка. За да направиш добър избор, научи повече за това кои компании имат такси и кои не. Провери уебсайта или попитай служител на компанията за тези подробности.

За кого е подходящ този кредит?

Когато имаш нужда от пари за спешен ремонт, важни домакински уреди или медицински цели, трябва да действаш бързо. За това обикновено се обръщаме към познат да ни заеме сумата, от която се нуждаем, но често никой не желае или не може да ни помогне. Когато видим, че трябва да се справим сами, се обръщаме към институции, предлагащи бързи кредити.

жена държи кредитна карта

Този продукт подходящ ли е за теб?

 Безлихвен заем е продукт, подходящ за хора, които имат спешна нужда от малки средства. Ако не очакваш скорошен доход, по-добре е да не взимаш този заем. Както казахме, компаниите за бързи кредити предлагат малки заеми на нови клиенти, които искат да се възползват от пари веднага. Също така е добре да се увериш, че избраната от теб компания ти предлага наистина добри условия. Винаги чети внимателно договора си.

Какви са другите възможности за намиране на евтин кредит?

Много кредитни компании имат програми за лоялност. Ако си имал един или повече заеми от небанкова институция и си плащал вноските си навреме, компанията вече може да ти предложи по-добри условия. Това могат да бъдат по-ниски лихвени проценти или други видове отстъпки, по-големи суми на заема или по-бързо одобрение. Обади се на фирмата, в която вече си имал кредит и попитай какво могат да направят за теб. Ключът към получаването на евтин кредит е да проучиш задълбочено всички правила и условия на избраната компания.

Преди да вземеш безлихвен заем, е важно да имаш предвид целта на заема. Безлихвените кредити често се предлагат за конкретни цели, като например ремонт на дома, разходи за образование, закупуване на техника, покриване на битови сметки. Важно е да си сигурен, че заемът е в съответствие с твоите финансови цели, и че имаш ясен план за това как ще използваш средствата. Освен това е важно да се обмисли дали заемът е необходим или алтернативни възможности, като спестяване или намаляване на разходите, може да са по-подходящи.

Когато обмисля безлихвен заем, също така е важно да имаш ясен погасителен план. Въпреки че безлихвените заеми може да изглеждат като добра сделка, те все още изискват редовно изплащане. Забавите във вноските могат да доведат до такси и щети върху кредитния ти рейтинг. Преди да вземеш кредит, важно е да изчислиш месечните плащания и да се увериш, че те отговарят на твоите възможности. Може също да е полезно да настроиш автоматични плащания, за да си сигурен, че заемът ще бъде изплатен навреме. Понякога забравяме да платим вноската си, поради разсейване.

Въпреки че безлихвените заеми може да изглеждат като добър вариант, важно е да обмислиш алтернативни възможности за сдобиване с пари на заем веднага. Например, някои кредитни карти предлагат определени периоди без лихва, което може да е по-добър вариант за по-малки покупки. Освен това някои заемодатели могат да предложат кредит с ниска лихва, който може да е по-подходящ за теб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!