Договор за заем – какво е нужно да знаеш?

Начало » Договор за заем – какво е нужно да знаеш?

Потреблението на кредити се увеличава скоростно през последните години. Освен ниските доходи на българина, има и други фактори, които влияят на решението ни да вземем заем. Такива са: инфлацията, последиците от пандемията, финансовите кризи в световен мащаб. Вземаме кредити по различни причини. Теглим банкови кредити за изпълнение на дългосрочни цели, бързите заеми се вземат най-вече в спешни ситуации. Когато желаеш да се сдобиеш с пари на заем е нужно да кандидатстваш и да бъдеш одобрен. След това трябва да подпишеш договор за заем. Днес ще ти разкажем повече за финансовите компании, техните правила и изисквания. Разбери как можеш да се сдобиеш с изгоден кредитен продукт и как да избегнеш капаните по пътя. Едно от най-важните неща е да си запознат с понятието ‘‘договор за заем‘‘.

Нуждаеш се от бърз кредит още сега?

Можем да ти отпуснем до 5000 лева

Задължително поле
Задължително поле
Задължително поле
woman

Ще ти се обадим скоро!

Благодарим ти, че избра нашия заем. Кредитен консултант ще ти се обади на предоставения от теб телефонен номер и ще обсъдите възможностите за кредитиране.

Дублирана заявка

В последните 30 дни имаш подадена заявка за кредит към този кредитор!

Възникна грешка!

Моля, опитай отново малко по-късно.

Виж други предложения

Какво е договор за паричен заем?

Договорът за паричен заем е правно средство да се получи определена сума пари, която трябва да се върне в определен срок. Той е необходимата гаранция, че си дал или си получил пари от физическо лице или финансова институция. Нужно е да знаеш, че:

  • Основното, което страните уговарят са отношенията между тях, които възникват по повод на предаваната парична сума – сроковете и начините на нейното предаване, респективно връщане, възнаграждения, такси и комисионни.
  • Страни по договора могат да бъдат както хора, така и фирми, това не се отразява по никакъв начин на съдържанието в договора за паричен заем.
  • Правата и задълженията на страните са свързани с предаването на паричната сума и нейното връщане в уговорените срокове.
  • Срокът на договора се уговаря свободно от страните, като законът не поставя никакви изисквания за неговата минимална или максимална продължителност.
  • Договорът за паричен заем е важен, за да е ясно и на двете страни, че всичко е прозрачно и честно.

Минимална лихва по договор за заем

В последните години станаха известни заемите без лихва. Но има ли наистина такова нещо или е някакъв вид измама? Някои от небанковите компании предлагат така наречените бързи кредити до заплата на новите си клиенти. Имай предвид, че е важно да знаеш какво дословно пише в договора за заем. Ако в него е описано, че по кредита няма лихва – значи е така. В срока на договора наистина няма начислени лихви, но ако допуснеш просрочие вероятно ще започнат да ти се начисляват допълнителни лихви. Също така това, че по един кредит взет от небанкова финансова институция няма лихва, не означава, че по него няма такси. Таксите са важна част от формирането на крайната цена, която ще заплатиш. Увери се, че си наясно какви са таксите наложени от фирмата кредитор. Възможно е да има начисления за разглеждане на документи, бързо одобрение, в случай, че не можеш да предоставиш солидарен длъжник или друг вид гаранция.

Неизпълнение на договор за заем

В случай, че си взел кредитен продукт и не можеш да изпълниш задълженията си като кредитополучател, вероятно ще има негативни последствия за теб. Такива могат да бъдат наказателните лихви за които вече споменахме. Друго, което ще се случи е, че ако просрочието ти е над 30 дни, то ще бъде записано в Централен кредитен регистър. В тази платформа към БНБ има информация за кредитната задлъжнялост на потребителите за период от пет години назад. Лошото ЦКР затруднява потребителите при желание да се възползват от нов кредитен продукт. Банките често отказват клиенти с влошена кредитна история. Някои от фирмите за бързи кредити отпускат заеми на потребители, които търсят бързи кредити с лошо ЦКР. Обикновено този вид заеми са по-неизгодни от останалите. Също така, за да намалят кредитния си риск, компаниите могат да ти изискат солидарен длъжник по кредита. В случай на неплащане на вноските по един заем дълго време може дори да се стигне до запор на банковата сметка или имуществото на клиента.

Чети своя договор за заем

Да четеш договорите и останалите документи, които подписваш е изключително важно. Нужно е да си наясно с всички параметри по кредитния продукт, който ще използваш. Отдели време да се запознаеш с лихвите, таксите и неустойките подробно. Ако не си сигурен какво означава даден термин или абзац попитай кредитния си консултант. Служителите от кредитната компания са длъжни да ти предоставят качествено обслужване и да ти обяснят подробностите по договора. В случай, че имаш съмнения за някакъв вид измама или злоупотреба можеш да се обърнеш към комисия за защита на потребителите или правно лице. Давай личните си данни само на оторизирани лица, за да избегнеш злоупотреби.

Предсрочно погасяване на кредит

Съветваме те да избереш месечни вноски, които да не утежняват твоя бюджет. Ако предполагаш, че ще получаваш приходи, които няма да те затрудняват да плащаш вноските си, трябва да знаеш, че винаги можеш да погасиш предсрочно заема си. Законът в република България дава възможност за частично предсрочно или пълно предсрочно погасяване. Кредитора има право да ти събере малка такса при предсрочно погасяване. Да приключиш бързо задължението си ще ти бъде доста изгодно. Нужно е обаче да уточниш всички подробности с фирмата кредитор.

Договор за заем – какво е нужно да знаеш?

Всеки договор за заем има своите специфики. Има различни видове договори за заем. Такива между физически лица, между юридически лица, както и договори между финансови институции и физически или юридически лица. Всеки договор е важно да бъде прочетен. Ако не разбираш нещо питай или потърси допълнителна информация преди да подпишеш. Когато вземаш кредитен продукт от финансова компания е нужно да си наясно с подробностите. Не забравяй, че и ти трябва да предоставяш коректно отношение към другата страна на договора. Колкото по-коректен си, толкова по-изгодни кредитни предложения ще получаваш в бъдете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!