Ниски температури и висока инфлация – каква зима ни очаква?

Начало » Ниски температури и висока инфлация – каква зима ни очаква?

Източници на инфлация

Старши икономистът на институт „Отворено общество“ Георги Ангелов, цитиран от БНТ посочи основният източник на инфлация. Според него нарастващата цена на природния газ води до постоянен ръст на топлоенергията и данните за месец юли ясно показват това. Производството на електроенергия води със себе си огромни печалби. Те биха могли да се използват за намаляване и дори премахване на ефекта от геополитическите колебания в цената на горивата върху крайните потребители. Като необходимост той отбелязва и повишаването на работната заплата.

Един от очакваните ефекти от повишаването на цените е поскъпването на кредитите – както банковите, така и бързите кредити. Част от домакинствата се опитват за „закърпят дупката“ в семейния бюджет, породена от разразилата се криза като разчитат на теглене на заеми. Евентуално запазване на доходите на населението без промяна със сигурност ще доведе до увеличаване на дела на така наречените „лоши“ кредити.

Да печелиш от инфлацията

Според Георги Ангелов има компании, които не само печелят от инфлацията, а я създават. Пример за такава компания е Нефтохим и цената на горивата. Компанията реализира огромни печалби от увеличените цени на горивата и въпреки това получава компенсации за цената на електроенергията. „При евтиният петрол, който България внася като изключение в ЕС, цената на масовите бензин и дизел трябва да бъде около 2 лева, а тя е 3 лева. При положение, че държавата плаща компенсации и за това. “ Експертът смята, че инфлацията може да бъде овладяна, ако парите бъдат върнати към потребителите.

инфлация, голям червен процент

Инфлация и компенсации

На заседанието на кризисния щаб, проведено на 5.09.2022, за пореден път бе засегната темата за осигуряване на компенсаторен механизъм. Той ще важи за бизнеса, но и за домакинствата, според икономическия съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова. Липсата на средства, съчетана с липса на работещ парламент е блокиращ проблем за намиране на решение. В отсъствието на работещо Народно събрание не е възможно да бъде гласувана каквато и да е допълнителна форма на компенсация. По думите на експерта, държавните енергийни дружества се източват максимално, за да се осигурят настоящите компенсации, докато в същото време частните енергийни дружества регистрират рекордни печалби.

За да се гарантира известна сигурност през предстоящата зима е необходимо да бъдат наложени регулации на пазара на горивата. Също така да бъдат увеличени доходите е общото мнение на експертите. Като разумна стъпка в посока овладяване на инфлацията се посочва също, ограничаване на ползването на компенсациите за част от бизнеса – източник на инфлация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!