5 начина за безопасно използване на пари на заем

Начало » 5 начина за безопасно използване на пари на заем

Имаш спешна нужда от пари, но се колебаеш дали заемането на такива ще бъде добро решение? Със сигурност си чувал не една история, в която клиенти на небанкови кредитни компании не са били особено доволни от тях. В последното десетилетие имаше множество законови промени, които подобриха значително предлаганите услуги от различните фирми за бързи кредити и ситуацията значително се подобри. Въпреки това, не пречи да осъществяваш собствен контрол върху процеса на проверката и да избереш надеждна небанкова институция. Как да се предпазиш?

Ето 5 начина за безопасно използване на пари на заем

Определи точно нужната ти сума

Когато взимаш пари на заем от фирма, обикновено прехвърляш въпроса за това колко ще вземеш на компанията, чиито услуги искаш да използваш. Често пъти кредиторът може да ти предложи и повече от това, което искаш в момента. Ти обаче си този, който трябва да реши дали да вземеш парите и колко. За да не изпадаш във финансови затруднения, трябва внимателно да пресметнеш възможностите си, преди да вземеш решение за заем. Най-добрият начин, за да изчислиш разходите си за живот е създаването на механизъм, чрез който да следиш отблизо домакинския си бюджет. Има редица безплатни и платени мобилни приложения, които могат да ти помогнат за това. Вариант е и да си записваш всички приходи и разходи дори на лист хартия. Благодарение на това ще имаш ясна картина колко печелиш и колко харчиш. Ако остава свободна сума за погасяване на бъдещо задължение по кредит, ще се чувстваш по-спокоен.

Поредни пари на заем – безопасно ли е използването?

мъж пуска монети в буркан и изчислява месечни разходи

Тези пари на заем, поредно твое задължение ли са? Ако вече имаш няколко кредита, които трудно изплащаш, по-добре е за момента да оставиш мисълта за следващ. Подобно поведение може да доведе до т.нар спирала на дългове, изходът от която е сложен и изисква много жертви. По-добре е да се концентрираш върху изплащането на текущите си задължения и едва след това да кандидатстваш за нов заем.

Кредиторът има значение

Надеждната кредитна компания е в основата на твоята финансова сигурност. Ако си решил да вземеш пари на заем, си струва да отделиш известно време, за да намериш подходящата институция. Първо, провери уебсайта на кредитора. Сайтът на небанковата компания трябва да съдържа информация като: данни за регистрация в Българска народна банка,  доказваща законосъобразността на дейността на дадената институция. В допълнение, трябва да има адрес и седалище на компанията, телефонни номера за контакт, имейл адрес, общи условия, тарифи и такси.

Представителен пример

Това е още една, много важна за теб информация, която една кредитна компания трябва да постави на сайта си. Добре е да е показан представителен пример на всички разходи, свързани с конкретен заем, включително: обща сума на кредита, годишен лихвен процент (ГЛП), годишен процент на разходите (ГПР), брой и размер на месечни вноски (ако продуктът е с месечни вноски). В представителния пример трябва да са показани всички такси, свързани с отпускане на кредита, ако има такива, както и всички допълнителни услуги, които биха могли да се включат в услугата. Това правило важи и при вземането на ипотечен кредит.

Защита на личните данни

Каква е следващата стъпка, когато избираш правилната компания? Друго важно нещо, засягащо безопасността ти особено , ако попълваш онлайн заявление, е да е осигурена защита на личните ти данни. Най-добре е да използваш собствен компютър или лаптоп, защитен с добра антивирусна програма и да бъде постоянно актуализиран. Когато влизаш в уебсайта на кредитора за подаване на онлайн заявление, не забравяй, че уебсайтът трябва да има SSL сертификат, гарантиращ поверителността и целостта на предаването на данни. Това нещо можеш да провериш, като погледнеш за символ на затворен катинар в адресната лента на уебсайта.

Използвайки тези 5 начина за безопасно използване на пари на заем ще можеш да направиш по-информиран и сигурен избор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последно добавени
Вземи бърз онлайн кредит до 3000 лева за срок до 24 месеца
Вземи бърз онлайн кредит до 5000 лева за срок до 18 месеца
Бързи кредити онлайн до 6000 лева за срок от 3 до 18 месеца.
Вземи най-новите оферти!

Абонирай се за нашия информационен бюлетин и получавай най-интересното от компаниите за бързи кредити директно на твоя имейл адрес. Така ще спестиш време в търсене на оферти. Ние ще го направим вместо теб!